Rekordi se nadaljujejo

23.12.2019 ob 17:25

V preteklem tednu so delniški indeksi v ZDA ponovno beležili rekordne vrednosti. K temu je pripomogla predvsem težko pričakovana najava "prve faze" dogovora v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko. Najbolje so v preteklem tednu delovale delnice podjetij, ki se ukvarjajo s komunikacijskimi storitvami, k čemur so veliko pripomogle delnice podjetja Netflix. Dobro so se odrezale tudi delnice iz majhnih podjetij iz sektorja komunalne oskrbe in nepremičnin.

 

Slabše so delovale delnice industrijskih podjetij, ki so jih bremenili predvsem rezultati podjetja FedEx in delnice finančnih podjetij. Po mnenju analitikov pri T. Rowe Price bi lahko osnutek dogovora med ZDA in Kitajsko prinesel znatno in hitro rast tečajev delnic, a zaenkrat podrobnosti dogovora ostajajo neznane. V januarju naj bi se odvilo sojenje v Senatu, ki bo po pričakovanjih analitikov predsednika oprostil. Makroekonomski podatki v ZDA ostajajo mešani. Tako podatki o zaslužkih posameznikov in njihovem trošenju kažejo pozitivno sliko, na drugi strani pa je število brezposelnih upadlo manj od pričakovanj. V predstavniškem domu ZDA pa sta bili sprejeti obe točki obtožnice proti predsedniku Trumpu, kar pa na delniške trge ni imelo znatnega vpliva.

 

Delniški trgi v Evropi so prav tako beležili rast tečajev. K temu je poleg dogovora med ZDA in Kitajsko pripomogla tudi zmaga konservativcev pod vodstvom Borisa Johnsona na volitvah v Veliki Britaniji.

 

Makroekonomsko gledano pa podatek PMI kaže, da se proizvodni sektor v EU krči že 11. mesec zapored. Po mnenju analitikov gre to med drugim pripisati tudi protestom v Franciji, zato je padec pričakovan, podatki pa bi se morali popraviti na začetku leta 2020, ko bodo protesti končani.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v tem tednu zabeležile padec tečajev. 

 

Delnice na Kitajskem so rasle že tretji teden zapored, kar gre pripisati "prvi fazi" trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko. Kljub optimizmu glede nadaljevanja pogajanj med ZDA in Kitajsko pa se moramo zavedati, da globoka nestrinjanja med stranema ostajajo in da najava "prve faze" trgovinskega sporazuma še ne pomeni podpisa. 

 

Kljub stabilni rasti tečajev delniških indeksov v zadnjem času je pomembno, da investitorji ohranimo hladne glave in svoje odločitve sprejemamo skladno s svojim časovnim horizontom in sposobnostjo sprejemanja tveganja. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,7%         

Dow Jones

1,1%

Stoxx 600

1,6%

Shanghai Composite Index

1,2%

SBI TOP

- 0,7%

Nafta

 0,4%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar