2019 bo kot kaže leto rekordov

30.12.2019 ob 15:35

Dobro so delovale predvsem delnice tehnoloških podjetij. Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale delnice podjetij, ki so vezane na porabo potrošnikov, k čemur so največ pripomogle delnice Amazona. Slabše so se odrezale delnice iz sektorja komunalnih storitev. V središču pozornosti investitorjev ostaja "prva faza" trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko. Po mnenju analitikov T. Rowe Price pa je k pozitivnemu tednu pripomoglo tudi dejstvo, da je kongres odobril trgovinski sporazum med ZDA, Mehiko in Kanado ter upad verjetnosti uvedbe dajatev na uvoz avtomobilov. Makroekonomski podatki še naprej kažejo mešano sliko. Tako so podatki o naročilih trajnih dobrin in podatki o rasti proizvodnje dejavnosti pokazali slabšo sliko od pričakovanj, na drugi strani pa podatki iz trga dela kažejo vrnitev pozitivnega trenda zmanjševanja brezposelnosti.

 

Delniški indeksi v Evropi so prav tako rastli, a je bil obseg trgovanja zaradi praznikov zelo nizek. Ena redkih pomembnejših novic v EU v tem tednu je bila, da je italijanskemu parlamentu uspelo sprejeti proračun za leto 2020 pred iztekom roka za sprejem. Kljub temu, da proračun ni povsem v skladu s standardi EU, le ta ni izdala zahtevka za popravke. Delnice na Ljubljanski borzi so prav tako beležile manjšo rast tečajev.

 

Delnice na Kitajskem so zabeležile že četrti zaporedni teden rasti. K temu so pripomogli predvsem podatki glede trgovinskega sporazuma z ZDA in dobri makroekonomski podatki. Podatki kažejo, da se dobički v industrijskih podjetjih na Kitajskem po več-mesečnem padanju znova višajo. Po poročanju Reutersa pa predstavniki urada za statistiko opozarjajo, da pritiski na gospodarstvo ostajajo močni.

 

V času, ko investitorji mnogokrat delamo inventuro leta in pripravljamo strategijo za naprej, je še posebno pomembno, da le to prilagajamo svoji sposobnosti sprejemanja tveganja in časovnemu horizontu.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,6%         

Dow Jones

0,7%

Stoxx 600

0,4%

Shanghai Composite Index

1,4%

SBI TOP

0,0%

Nafta

2,0%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar