Dober začetek...

6.1.2020 ob 12:30

 

 

 

 

Delniški indeksi so novo leto začeli z rastjo tečajev, v petek pa je sledil padec zaradi napada ZDA na Iranskega vojaškega poveljnika Qassim-a Suleimani-ja. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice tehnoloških podjetji, k čemur je pripomogel predvsem dvig cene Apple-ovih delnic. Slabše so se odrezale delnice manjših podjetji iz sektorja proizvajalcev materialov in delnice velikih podjetji iz zdravstvenega sektorja.   V začetku tedna so delniški indeksi beležili rast tečajev, k čemur so po mnenju analitikov pripomogli predvsem dogodki okoli trgovinske vojne. Tako je predsednik Trump napovedal, da bo do podpisa »prve faze« trgovinskega dogovora z Kitajsko prišlo 15. Januarja, nato pa se bo sam odpravil na Kitajsko, da začne pogovore o »drugi fazi«. Po napadu na Sulemani-ja pa je sledil padec delniških tečajev in rast cene zlata ter nafte.  

 

Delnice na Evropskih trgih so zabeležile padec tečajev, kar analitiki prav tako pripisujejo novi geo-politični napetosti. Podatki o moči proizvodnega sektorja v Evropi kažejo ponoven upad pričakovane aktivnosti. Krčenje tega sektorja v Evropi traja že 11. mesec zapored. Po drugi strani pa podatki o rasti proizvodnje v prihodnosti kažejo pozitivna pričakovanja. Podatki o brezposelnosti v Nemčiji kažejo, da je brezposelnost ostala pri okoli 5%. Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile rast tečajev.

 

Delnice na Kitajskem zoa zabeležile že peti zaporedni mesec rasti tečajev. K temu so po mnenju analitiko pripomogli predvsem novi ukrepi za spodbujanje gospodarstva s strani Kitajske centralne banke. Podatki proizvodnega sektorja na Kitajskem kažejo, da se sektor ponovno krepi. K rasti tečajev je pripomogel tudi optimizem glede trgovinskega dogovora z ZDA.

 

V začetku novega le ta je dober čas za razmislek ali naši portfelji ustrezajo našemu časovnemu horizontu in pripravljenosti sprejemati tveganja.  

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,2%         

Dow Jones

 0,0%

Stoxx 600

-0,3%

Shanghai Composite Index

 2,6%

SBI TOP

 0,7%

Nafta

 2,0%

 

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar