Manj konfliktov, več plusa

13.1.2020 ob 19:05

 

K dobrim rezultatom je botrovalo umirjanje razmer okoli konflikta z Iranom. Dobro so se odrezale delnice tehnoloških podjetij, k čemur sta pripomogla predvsem Apple in Salesforce.com. Slabše so se odrezale delnice iz naftnega sektorja, čemur je botroval padec cene nafte po umiritvi razmer med ZDA in Iranom. Teden se je po poročanju analitikov T. Rowe Price začel umirjeno, saj so investitorji čakali več podatkov o konfliktu med ZDA in Iranom. Torek je prinesel zaostritev razmer, saj so iranske sile izstrelile več raket proti bazam ZDA v Iraku. Kasneje pa je postalo jasno, da žrtev raketnih napadov ni bilo in da si obe strani želita umiritev razmer. Hkrati je bilo objavljenih nekaj spodbudnih makroekonomskih podatkov. Tako so podatki o moči storitvenega sektorja prinesli pozitivno presenečenje, na drugi strani pa podatki o novo ustvarjenih delovnih mestih kažejo manj optimistično sliko. Vse to je delniške indekse vodilo do novih rekordnih vrednosti.

Delnice na evropskih trgih so prav tako pridobivale na vrednosti. Podobno kot v ZDA so temu botrovale predvsem pozitivne novice okoli umirjanja razmer med ZDA in Iranom. PMI podatki kažejo na nadaljnje upadanje proizvodne aktivnosti, a rast aktivnosti v storitvenem sektorju pomeni, da celotno gospodarstvo v EU raste. Hkrati gre zaznati tudi rast inflacije, ki pa z 1,3 odstotka ostaja pod željeno ravnjo. Po mnenju analitikov te podatki podpirajo odločitev ECB, da trenutno ne bo spreminjala politike obrestnih mer. Podatki iz največjega gospodarstva EU, Nemčije, kažejo upad izvoza v novembru na eni in rast proizvodnje na drugi strani. Guverner Angleške centralne banke pa je napovedal, da v kolikor se bodo makroekonomske razmere poslabšale lahko pričakujemo nižanje obrestnih mer. V Franciji pa se nadaljujejo protesti proti pokojninski reformi.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile močno rast tečajev.

 

Delnice na Kitajskem so zabeležile že šesti zaporedni teden rasti tečajev. Inflacija na Kitajskem je bila pod pričakovanji in je znašala 4,5 odstotka, kar podpira sproščeno monetarno politiko Kitajske centralne banke. Kitajske oblasti so napovedale, da bo namestnik premierja Liu He vodja delegacije, ki bo potovala v Washington na podpis "prve faze" trgovinskega sporazuma, ki naj bi se zgodil v začetku tega tedna. To naj bi po mnenju analitikov prineslo začasno umiritev razmer v mednarodni trgovini.

 

Za dolgoročne investitorje je pomembno, da novice spremljamo, svojih odločitev pa ne sprejemamo prehitro, marveč jih prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemanja tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,9%         

Dow Jones

0,7%

Stoxx 600

0,4%

Shanghai Composite Index

 0,3% 

SBI TOP

 3,7%

Nafta

-6,2%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar