Še več rekordov...

20.1.2020 ob 19:50

Dobro so delovale delnice manjših podjetij, predvsem tiste iz sektorja komunalne oskrbe. Slabše so se odrezale delnice iz energijskega sektorja. Po mnenju analitikov T. Rowe Price gre dogajanje pripisati predvsem "prvi fazi" trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko. Podpis dogovora, ki se je zgodil v sredo ni prinesel odprave obstoječih dajatev, je pa prinesel občutno zmanjšanje nekaterih. Kitajska pa se je zavezala, da bo do leta 2021 kupila za 200 milijard dodatnega blaga iz ZDA. Svoje kvartarne rezultate je v tem tednu objavilo tudi več velikih bank, odzivi na njih pa so bili mešani. Makroekonomski podatki kažejo nov upad števila brezposelnih v ZDA in optimizem proizvodnega sektorja v nekaterih delih ZDA. Dobri podatki prihajajo tudi iz nepremičninskega trga. Na drugi strani pa podatki o proizvodnji kažejo slabšo sliko od pričakovanj.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. Največje gospodarstvo EU, Nemčija, se po poročanju njihovega statističnega urada spopada z najpočasnejšo stopnjo rasti po letu 2013. Tako je nemški BDP v letu 2018 zrasel za 1,5 odstotka, v letu 2019 pa le za 0,6 odstotka, kar je pod povprečjem zadnjih 10. let. Manj od lanskega leta je zrasel tudi izvoz. Podatki iz Velike Britanije prav tako kažejo slabšo sliko, kar po mnenju analitikov T. Rowe Price napoveduje nižanje obrestnih mer tamkajšnje centralne banke.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu zabeležile manjši padec tečajev.

 

Delnice na Kitajskem so po več tednih rasti v preteklem tednu zabeležile manjši padec tečajev. Po poročanju njihovega statističnega urada je Kitajska v letu 2019 zabeležila 6,1-odstotno gospodarsko rast. Podatki kažejo pozitivno sliko, prav tako se razmere izboljšujejo na področju trgovine z drugimi državami. 

 

Po mnenju analitikov se tako razmere vsaj začasno umirjajo, a kljub temu velja, da moramo investitorji svoje odločitve sprejemati premišljeno in jih prilagajati svoji sposobnosti sprejemanja tveganja in časovnemu horizontu. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          2,0%         

Dow Jones

1,8%

Stoxx 600

1,3%

Shanghai Composite Index

-0,5%

SBI TOP

-0,9%

Nafta

-0,6%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar