Novi virus rušil indekse in potopil ceno nafte

27.1.2020 ob 12:35

Delniški trgi so v preteklem tednu beležili padce tečajev. K temu so pripomogli predvsem strahovi v povezavi s koronavirusom, ki je izbruhnil na Kitajskem. Dobro so v preteklem tednu delovale predvsem delnice iz sektorja komunalne oskrbe, slabše pa so delovale delnice iz energetskega sektorja. Na slednje vpliva padajoča cena nafte na svetovnih borzah, k čemur bo, po mnenju analitikov, še dodatno prispeval strah pred krčenjem števila turistov, globalno gledano, zaradi grožnje, ki jo predstavlja širjenje virusa. Trge je močno pretresla novica o prvem potrjenem primeru virusa v ZDA. Svoje je dodal tudi predsednik Trump, ki je po poročanju The Wall Street Journal pripravljen uvesti carine na avtomobile uvožene iz EU. Na drugi strani pa makroekonomski podatki kažejo bolj pozitivno sliko. Podatki nepremičninskega trga tako kažejo rast prodaje že zgrajenih domov. Brezposelnost v ZDA je v preteklem tednu sicer malenkost zrasla, a je bila rast nižja od pričakovanj. 

 

Delnice na trgih EU so teden končale skoraj brez premika iz izhodišča. Indeks Stoxx 600 je tako pridobil okoli 0,1 odstotka. K tej rasti so po mnenju analitikov T. Rowe Price pripomogli predvsem podatki, ki kažejo okrevanje nemškega gospodarstva. V največjem gospodarstvu EU, Nemčiji, tako še naprej beležijo krčenje proizvodnega sektorja, a je to manjše od pričakovanj, med tem ko storitveni sektor beleži rast, večjo od pričakovanj. Podatki o rasti gospodarske aktivnosti po skoraj pol leta kažejo pozitivno sliko tudi v Veliki Britaniji. Po mnenju analitikov T. Rowe Price, pa lahko kljub temu pričakujemo spust obrestne mere s strani tamkajšnje centralne banke.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v tem tednu beležile rast tečajev. 

 

Delniški indeksi na Kitajskem so, predvsem zaradi novic o širjenju koronavirusa v tem tednu, izgubili nekaj vrednosti. Hkrati je bil trgovalni teden na Kitajskem skrajšan zaradi praznovanja novega leta. Dejstvo, da se je virus pojavil ravno v času, ko zaradi praznikov veliko število Kitajcev potuje k svojcem, je dodatno prestrašilo trge. Po mnenju analitikov pa obstaja možnost, da bodo oblasti na Kitajskem virus izkoristile kot dodaten razlog za nove spodbude kitajskemu gospodarstvu. 

 

Za dolgoročne investitorje je pomembno, da dnevne novice sicer spremljamo, a svojih investicijskih odločitev ne prilagajamo temu, marveč jih prilagajamo našemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemanja tveganja. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -1,0%         

Dow Jones

-1,2%

Stoxx 600

 0,1%

Shanghai Composite Index

-3,8%

SBI TOP

1,4%

Nafta

-7,2%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar