Virus oklestil tečaje

3.2.2020 ob 17:40

V preteklem tednu so borzni indeksi utrpeli padce tečajev, ki jih analitiki pripisujejo predvsem strahu pred širjenjem koronavirusa. Najbolje so pritisk prenesla podjetja, ki sestavljajo indeks Nasdaq, slabše pa so delovale predvsem delnice majhnih in srednjih podjetij. Večje izgube so po poročanju T. Rowe Price utrpele predvsem delnice letalskih družb, družb, ki se ukvarjajo z igralništvom in tistimi, ki se ukvarjajo s križarjenji. Na drugi strani pa je več velikih podjetij v ZDA objavilo rezultate, ki so presegli pričakovanja. Med njimi velja izpostaviti predvsem Apple, Microsoft in Amazon. Ameriška centralna banka FED, pa se po pričakovanjih, na januarskem zasedanju ni odločila za spremembe ključnih obrestnih mer.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako podlegle učinku koronavirusa in so utrpele padec tečajev. Hkrati tudi podatki o rasti BDP-ja v evro območju kažejo slabšo sliko od pričakovanj. Evro območje je tako v zadnjem kvartalu leta 2019 zraslo za 0,1 odstotek, letna rast pa znaša 1 odstotek. Te podatke je objavil statistični urad. Na drugi strani pa podatki iz trga dela kažejo, da je stopnja brezposelnosti v evro območju pri 7,4 odstotka najnižja v zadnjih 12. letih. Nemško Ministrstvo za gospodarstvo pa je napoved gospodarske rasti za leto 2020 iz 1 odstotka dvignilo na 1,1 odstotek. Po prepričanju predstavnikov ministrstva bodo k temu pripomogle predvsem boljše razmere v svetovni trgovini, močna domača potrošnja in manj dela prostih dni v letu 2020.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so, za razliko od večine mednarodnih, v preteklem tednu nekaj malega pridobile.

 

Kitajska je še naprej v primežu koronavirusa, zato so trgi tam pretekli teden ostali zaprti. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem omenjeni virus označila za globalno zdravstveno krizo, ukrepi, ki so jih za ustavitev širjenja virusa sprejele kitajske oblasti, pa bodo po mnenju analitikov imele negativen učinek na gospodarsko rast v prvem kvartalu leta 2020.

 

Ne glede na visoko volatilnost tečajev na kratki rok je pomembno, da vlagatelji ohranimo mirne glave in odločitve sprejemamo dolgoročno, skladno s svojim časovnim horizontom in sposobnostjo sprejemanja tveganja.  

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -2,1%         

Dow Jones

-2,5%

Stoxx 600

-2,3%

Shanghai Composite Index

+0,0%

SBI TOP

+0,1%

Nafta

-4,7%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar