Vlagatelji minuli teden zadovoljni

10.2.2020 ob 21:50

K rasti so pripomogle objave pozitivnih gospodarskih podatkov in upanje, da koronavirus gospodarstva ne bo prizadel tako močno, kot so se analitiki bali na začetku izbruha. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice iz področja informacijske tehnologije. Dobro so se odrezale predvsem delnice Microsofta. Slabše je v tem tednu deloval sektor komunalne oskrbe. Omeniti velja še močno rast delnice Tesle in Twitterja. Pozitivno so trge presenetili tudi podatki iz trga dela. Po podatkih Ministrstva za delo v ZDA so tako v januarju v ZDA ustvarili 225.000 novih delovnih mest, rastla pa je tudi povprečna urna postavka. Na drugi strani pa se še naprej zmanjšuje število zaposlenih v proizvodnji. Po poročanju ISM pa je proizvodnja aktivnost v ZDA zabeležila rast prvič po juliju 2019. Storitveni sektor prav tako raste in sicer najhitreje v zadnjih 6 mesecih.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev, kar analitiki pripisujejo dobrim rezultatom evropskih podjetij in globalni rasti delniških tečajev. Predsednica ECB pa je v nagovoru Evropskemu parlamentu povedala, da rast v EU ostaja nizka, zato se mora nadaljevati sproščena monetarna politika ECB. Industrijska proizvodnja v Nemčiji in Franciji je tako konec leta 2019 zabeležila močan padec, kar gre pripisati manjšemu povpraševanju po evropskih proizvodih iz tujine in stavkam v Franciji.

 

Rast so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delniški trgi na Kitajskem so se v tem tednu odprli prvič po 23. januarju. Na začetku smo beležili močne padce tečajev, proti koncu tedna pa je sledila stabilizacija in delni obrat v pozitivno smer. Oblasti na Kitajskem so napovedale 30 različnih ukrepov za spodbujanje gospodarstva, ki naj bi pomagali blažiti učinke koronavirusa na kitajsko gospodarstvo. Med tem podatki kažejo, da vedno več obolelih za koronavirusom okreva, kar naj bi, po mnenju analitikov, povzročilo, da bo smrtnost virusa ostale nekje med 2 in 3 odstotki in se ne bo dvigala. Podatki o proizvodnji na Kitajskem so pozitivno presenetili, a moramo upoštevati, da ti podatki zajemajo le obdobje do 20. januarja.

 

Trgi so v tem tednu pokazali dobro mero odpornosti na koronavirus, za dolgoročne investitorje pa je pomembno predvsem, da smo odprti na hitre reakcije na dogajanje okoli nas in svoje odločitve sprejemamo premišljeno, skladno s svojim časovnim horizontom in sposobnostjo sprejemanja tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

        3,2%         

Dow Jones

3,0%

Stoxx 600

3,2%

Shanghai Composite Index

-3,4%

SBI TOP

0,7%

Nafta

-2,2%

 

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar