Borze razvijajo odpornost na novi virus

17.2.2020 ob 20:50

Pretekli teden so dobro delovale delnice večjih podjetij, predvsem iz tehnološkega sektorja. Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice podjetij iz sektorja manjših nepremičninskih podjetij. K temu je pripomoglo poslovanje podjetij, ki se ukvarjajo s telekomunikacijskimi stolpi. Slabše so se odrezale delnice tistih iz sektorja osnovnih potrošnih dobrin. Pozornost vlagateljev je v veliki meri še naprej usmerjena proti Kitajski in dogajanju okoli koronavirusa. Po mnenju Jeromea Powella, predsednika FED-a, je še prezgodaj, da bi lahko ocenili kakšne učinke bo imel virus na gospodarstvo. Povedal je tudi, da FED budno spremlja dogajanje in bo odreagiral, če bo potrebno. Po podatkih CME Group tako vlagatelji po večini pričakujejo novo nižanja obrestnih mer v ZDA. Na področju trgovinske vojne pa so ZDA napovedale novo preiskavo kitajskega tehnološkega giganta Huawei. Makroekonomski podatki v tem tednu kažejo mešano sliko.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev, ki pa se je ustavila proti koncu tedna. Gospodarska rast v evro območju se je v zadnjem kvartalu lanskega leta upočasnila, k čemur sta pripomogli predvsem Francija in Italija. Gospodarska rast celotnega evro območja je tako v zadnjem četrtletju lanskega leta znašala 0,1 odstotek. Italija in Francija sta tako v zadnjem četrtletju beležili negativno gospodarsko rast, Nemčija in Združeno Kraljestvo pa sta beležili stagnacijo. Rasti na svetovnih trgih so se pridružile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delnice na Kitajskem so po več tednih negativnih rezultatov v preteklem tednu beležile rast tečajev. Rast se je obdržala kljub dejstvu, da je uradno število obolelih za koronavirusom, zaradi spremenjene definicije okužbe, močno naraslo. Po poročanju svetovne zdravstvene organizacije smrtnost koronavirusa ostaja nizka. V prihodnosti pa lahko pričakujemo več podatkov o vplivu zaprtja tovarn na Kitajskem in nekaterih drugih državah na svetovno gospodarstvo.

 

Za dolgoročne vlagatelje je pomembno, da ostanemo zbrani in svoje odločitve prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemanja tveganja in ne dnevnim novicam, ne glede na njihovo udarnost.  

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,6%         

Dow Jones

1,0%

Stoxx 600

1,4%

Shanghai Composite Index

1,4%

SBI TOP

0,4%

Nafta

3,5%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar