Panika se seli tudi na borze

24.2.2020 ob 20:50

V preteklem tednu smo bili priča umiku borznih indeksov iz rekordnih vrednosti. Temu je po mnenju analitikov botroval predvsem povečan strah pred novim koronavirusom imenovanim COVID-19. Delnice manjših podjetij so v tem tednu delovale bolje kot delnice velikih. Znotraj indeksa S&P 500 so slabo delovale predvsem delnice tehnoloških podjetij, dobro pa so se odrezale delnice tistih, ki se ukvarjajo s pridobivanjem naravnih virov, k temu je pripomogla predvsem cena zlata. Po mnenju analitikov T. Rowe Price gre take razmere pripisati predvsem strahu investitorjev pred motnjami v svetovni dobavni verigi, ki bi jih utegnil povzročiti novi virus. Slabša pričakovanja glede prihodnosti je tako že objavil tehnološki gigant Apple. Makroekonomski podatki sicer ostajajo mešani, a indeks PMI kaže prvo znižanje aktivnosti gospodarstva ZDA po letu 2013. Po drugi strani podatki iz nepremičninskega sektorja kažejo, da je število novo izdanih gradbenih dovoljenj na 13-letnem vrhu.

 

Delnice na evropskih trgih so prav tako beležile padec tečajev, a precej manjši kot delnice v ZDA, saj so presenetljivo dobri makroekonomski podatki uravnotežili skrbi zaradi novega virusa. Tako PMI podatki v evro območju kažejo rast gospodarstev teh držav.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so beležile rahlo rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu prav tako beležile rast tečajev. K temu so pripomogli predvsem ukrepi za spodbujanje gospodarstva, ki so jih sprejele tamkajšnje oblasti. Tako so znižali obrestno mero centralne banke in napovedali še več ukrepov za stimuliranje gospodarstva. Po mnenju analitikov so oblasti na Kitajskem trenutno razpete med željo po omejitvi virusa in željo po stimuliranju gospodarstva. V regijah, v katerih ni razglašena striktna karantena so tako znova začeli odpirati določene zaprte tovarne. Vsi ti ukrepi zaenkrat kažejo omejen, a pozitiven vpliv na kitajsko gospodarstvo, a prioriteta ostaja zajezitev širjenja novega virusa.

 

Vlagatelji moramo biti v tem času previdni. Svoje odločitve pa moramo vedno sprejemati skladno s svojim časovnim horizontom in tveganjem, ki smo ga pripravljeni sprejeti.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -1,3%         

Dow Jones

-1,4%

Stoxx 600

-0,6%

Shanghai Composite Index

4,6%

SBI TOP

0,2%

Nafta

2,5%

 

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar