Padci se nadaljujejo...

2.3.2020 ob 15:35

V preteklem tednu smo bili priča močni korekciji na borznih trgih, ki jo je "zakrivil" koronavirus. Vsi večji indeksi so se znašli v območju korekcije, ki jo definiramo kot 10-odstotni padec od zadnjega vrha. Po poročanju Deutsche Bank Research naj bi šlo za najhitrejšo korekcijo indeksa S&P 500 v zgodovini. 

 

Najslabše so jo v tem tednu odnesle delnice energetskih podjetij, najbolje pa so vse pretrese prenesle delnice iz sektorja komunikacijskih storitev. K temu so pripomogle predvsem delnice podjetja Netflix. Močno je narasel tudi indeks VIX, ki meri volatilnost delniških trgov. Novice okoli koronavirusa so tako povzročile padanje delniških indeksov skoraj brez predaha. Makroekonomski podatki sicer ostajajo bolj spodbudni. Tako so osebni dohodki v ZDA v januarju rasli bolj od pričakovanj, naročila dolgotrajnih dobrin pa so padla manj od pričakovanj. Prodaja novih bivalnih nepremičnin je v januarju prav tako rasla, samozavest potrošnikov pa zaenkrat ostaja močna. Oči investitorjev so tako trenutno uprte v morebitne ukrepe centralne banke v ZDA, predsednik le te pa je povedal, da COVID-19 predstavlja povečano tveganje in da bo FED deloval kot bo potrebno za podporo gospodarstvu. 

 

Delnice na borzah v EU so prav tako beležile močne padce tečajev, največje po finančni krizi leta 2008. Največ skrbi novi virus povzroča v Italiji. ECB je pozval države, da pripravijo fiskalne ukrepe, ki bodo služili v podporo gospodarstvom držav EU. Predsednica ECB je tako v intervjuju za Finacial Times povedala, da sicer podrobno spremljajo dogajanje okoli COVID-19 a zaenkrat še ne vidi močnih vplivov na inflacijo. Analitiki sicer ukrepe ECB pričakujejo na julijskem zasedanju.

 

Padce so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi, so pa delnice na naši borzi zaenkrat delovale precej bolje kot delnice na borzah razvitih trgov. 

 

Oči javnosti so se v preteklem tednu zaradi širjenja virusa po svetu obrnile stran od Kitajske, kjer se situacija po uradnih podatkih počasi izboljšuje. Tako so kitajske delnice tekom tedna delovale relativno dobro, močnejše padce so beležile šele v petek. Napori oblasti so se v tem tednu preusmerili iz zajezitve širjenja virusa v ponoven zagon kitajskega gospodarstva. Analitiki pričakujejo, da bo v 2. kvartalu prišlo do ponovne rasti BDP-ja na Kitajskem. Hkrati pa več azijskih držav napoveduje ukrepe za stimuliranje gospodarstva v boju proti koronavirusu.

 

Tokratna korekcija nam lahko služi kot opomnik, kako hitro se lahko stvari na borznih trgih spremenijo. Če je do sedaj veljalo, da trgi slabe novice hitro pozabijo, je sedaj sledil zelo močan odziv. Za dolgoročne investitorje pa je pomembno, da ta nihanja izkoristimo za prilagoditev portfeljev svojemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemanja tveganja in na dogodke ne reagiramo premočno in prehitro.  

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -11,5%         

Dow Jones

-12,4%

Stoxx 600

-12,2%

Shanghai Composite Index

-3,7%

SBI TOP

-7,5%

Nafta

-15,6%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar