Koronavirus prisoten tudi na borzah

9.3.2020 ob 19:50

V preteklem tednu smo beležili mešano dogajanje na borzah, edina konstanta pa je bila volatilnost. Tako so delniški indeksi velikih podjetij v ZDA teden zaključili pozitivno, h čemur je pripomogla predvsem močna rast v ponedeljek in sredo. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice podjetij iz sektorja komunalne oskrbe, ki velja za tipično defenzivni sektor. Dobro so delovale tudi delnice podjetij iz zdravstvene panoge. Na drugi strani pa so slabo delovale delnice podjetij iz energetskega sektorja, čemur je botroval strm padec cen nafte, po tem, ko državam OPEC-a in Rusiji ni uspelo skleniti dogovora o zmanjšanju črpanja. Centralna banka v ZDA (Fed), je trge presenetila z znižanjem ključne obrestne mere za 0,5 odstotka, česar pa trgi niso sprejeli dobro. Analitiki to pripisujejo strahu investitorjev pred tem, da bi FED, ki ima vpogled v več podatkov kot javnost, že pričakoval slabše gospodarske rezultate od napovedanih.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu beležile padce tečajev. Nekatere evropske države, predvsem Italija, že sprejemajo proračunske ukrepe za boj proti gospodarski škodi koronavirusa. Vlada največjega gospodarstva EU, Nemčija, pa je prav tako napovedala, da imajo pripravljene ukrepe za stimuliranje gospodarstva, v kolikor bi dogajanje okoli koronavirusa povzročilo krizo. Pripravljenost na "targetirano ravnanje" so napovedali tudi pri Evropski centralni banki (ECB).

 

Padec tečajev so v tem tednu beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delniški indeksi na Kitajskem pa so medtem pridobivali na vrednosti, kar analitiki pripisujejo predvsem ukrepom, ki jih za stimuliranje gospodarstva sprejema vlada na Kitajskem. PMI indeks za proizvodni sektor sicer kaže močno kontrakcijo, še slabši podatki pa so nepričakovano prišli tudi iz strani storitvenega sektorja. Na drugi strani pa podatki o novih okužbah in stopnji umrljivosti ter številu ljudi, ki so okrevali po novem koronavirusu kažejo, da se situacija na Kitajskem izboljšuje. Celo podatki iz najmočneje prizadetega kraja, Wuhan, so pozitivni. Pozitivno so se v preteklem tednu obnašale tudi delnice na kitajskih borzah.

 

V času borznih pretresov je pomembno, da smo vlagatelji previdni, nikakor pa ne smemo podleči želji po hitrih odzivih na novice, ampak moramo svoje odločitve sprejemati skladno s svojim časovnim horizontom in pripravljenostjo sprejemanja tveganja.

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar