Medved, medved, medved

16.3.2020 ob 16:45

V preteklem tednu so delniški indeksi beležili velike padce tečajev, ki jih analitiki pripisujejo predvsem neznankam v povezavi z novim koronavirusom. Tako so večji indeksi v ZDA v četrtek zdrsnili globoko v teritorij medvedjega trga. V četrtek je indeks Dow Jones zabeležil največji dnevni padec po letu 1987. Najslabše so jo odnesle delnice podjetij iz naftnega sektorja, na drugi strani pa so najbolje preživele delnice iz telekomunikacijskega, zdravstvenega in tehnološkega sektorja.

 

Prvič po letu 1997 so se sprožile tudi varovalke, ki preprečujejo prehitre padce delniških indeksov in začasno ustavijo trgovanje. Padec cen je bil ponovno prisoten tudi na trgu surove nafte. Svetovno zdravstvena organizacija je COVID-19 razglasila za globalno pandemijo. Pojavilo se je tudi veliko paničnega nakupovanja. Vse to je centralno banko ZDA (Fed) pripeljalo do tega, da je v nedeljo znižala ključno obrestno mero na 0 in začela z novim programom kvantitativnega sproščanja. Predstavniki Feda so napovedali tudi, da gre podobne ukrepe pričakovati tudi od ostalih centralnih bank.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile večje padce tečajev. Podobno, kot drugje po svetu, je tudi v EU to mogoče pripisati predvsem dogajanju povezanemu z novim koronavirusom. Dodatno je situacijo otežila administracija predsednika Trumpa s prepovedjo letov iz EU v ZDA. Evropska centralna banka je sprejela več ukrepov za pomoč gospodarstvu EU, ni pa spremenila obrestnih mer, kar je razočaralo borzne vlagatelje. Več držav znotraj EU, med njimi tudi Slovenija, je začelo sprejemati stroge omejevalne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Hkrati je več držav začelo sprejemati tudi ukrepe za pomoč gospodarstvu v spopadanju z novim virusom.

 

Padcu tečajev v tem tednu niso ušle niti borze na Kitajskem, kljub temu, da se situacija z novim virusom na Kitajskem počasi izboljšuje. Število novo okuženih je tako močno padlo in je bilo pod 50 kar 5 zaporednih dni. Še bolj spodbudna pa je novica, da kar 1000 ljudi dnevno ozdravi. Mednarodna investicijska javnost pričakuje, da bodo oblasti na Kitajskem sprejele nove ukrepe za stimulacijo kitajskega gospodarstva. Tako je tamkajšnja centrala banka že znižala zahtevane rezerve, ki jih morajo imeti banke, a investitorji pričakujejo še več ukrepov za podporo gospodarstvu.

 

V času velikih kriz na borznih trgih je pomembno, da investitorji ohranimo dolgoročno naravnanost in ponovno ocenimo, ali sestava našega portfelja ostaja primerna našemu časovnemu horizontu in sposobnostjo sprejemanja tveganja.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

        -8,8%         

Dow Jones

-10,4%

Stoxx 600

-18,4%

Shanghai Composite Index

- 4,8%

SBI TOP

-13,6%

Nafta

-19,6%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar