Ostanite doma!

23.3.2020 ob 18:45

K padcem so botrovale predvsem skrbi, kakšen vpliv na svetovno gospodarstvo bi utegnil imeti novi koronavirus. Tako je S&P 500 padel na nivoje iz začetka leta 2017, Dow Jones pa na nivoje iz konca leta 2016. Največji padec tečajev smo tako beležili v ponedeljek, ko je Dow Jones v enem dnevu izgubil največ od leta 1987(merjeno v odstotkih), tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil največ v svoji zgodovini. Padci so se zgodili kljub napovedim centralne banke ZDA, (Fed) da bodo ključno obrestno mero znižali v območje med 0 in 0,25 odstotka ter ponovno začeli s programi kvantitativnega sproščanja. VIX, inštrument, ki meri volatilnost trga, pa je na najvišjih nivojih v zgodovini. Najslabše so jo odnesle delnice iz sektorjev energije, turizma in letalskih družb. Močno je v preteklem tednu padla tudi cena nafte. Vse več držav pa napoveduje odločne ukrepe za pomoč gospodarstvu, tako v ZDA, poleg že prej omenjenih, Fed pripravlja tudi druge ukrepe za zagotavljanje likvidnosti in pomoč gospodarstvu, sodelujejo pa tudi z Belo hišo in Kongresom, ki prav tako pripravljata dodatne spodbude za gospodarstvo ZDA. 

 

Delnice na borzah v EU so prav tako beležile padce tečajev. Analitiki padce pripisujejo predvsem uvajanju različnih omejevalnih ukrepov in karanten v vedno več državah.  Na eni strani analitiki svarijo pred možnostjo dlje časa trajajoče recesije, kot posledice vseh ukrepov za zajezitev koronavirusa, po drugi strani pa poplava ukrepov ECB in držav članic vliva upanje, da bi se takemu scenariju izognili ali ga vsaj omilili. Tako so trgi v EU v začetku tedna beležili močnejše padce tečajev, nato pa so proti koncu tedna nekaj izgubljenega pridobili nazaj.

 

Padce so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delnice na Kitajskem so prav tako izgubile nekaj vrednosti. Razmere okoli koronavirusa se, po uradnih poročilih, na tam izboljšujejo. Tako so prejšnji teden zabeležili dva zaporedna dneva brez novih domačih okužb. Na drugi strani pa so ekonomski podatki slabši od pričakovanih in kažejo, da je koronavirus kitajsko gospodarstvo prizadel močneje, kot je izgledalo na začetku. Vlagatelje pa je presenetila Kitajska centralna banka, ki ni sledila Fedu z novim nižanjem obrestnih mer. 

 

V času, ko je na trgih prisotna visoka volatilnost, moramo vlagatelji ponovno oceniti ali sestava naših portfeljev ustreza našemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemanja tveganja. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -15,0%         

Dow Jones

-17,3%

Stoxx 600

-1,85%

Shanghai Composite Index

- 4,9%

SBI TOP

-12,7%

Nafta

-25,1%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar