Leto 2020 bo zagotovo nepozabno

30.3.2020 ob 20:40

V preteklem tednu so delniški trgi beležili visoke rasti tečajev, ki so sledili močnim padcem v preteklem obdobju. K temu so pripomogli predvsem odločni ukrepi za stimuliranje gospodarstva s strani različnih vlad in centralnih bank. Tako je indeks Dow Jones v torek zabeležil najboljši trgovalni dan po letu 1933. V četrtek pa je Dow Jones zabeležil najboljše tri trgovalne dni po letu 1931. Dobro so delovale predvsem delnice naftnih podjetij in letalskih družb, ki so v preteklosti utrpele največje izgube, slabše pa so delovale delnice iz telekomunikacijskega sektorja. Dobro so delovale tudi delnice podjetij iz sektorja komunalne oskrbe. K rasti tečajev je pripomogel predvsem dogovor med demokrati in republikanci glede svežnja pomoči vrednega rekordnih 2.200 milijard dolarjev. V tem svežnju pomoči so zajeta tako podjetja kot posamezniki. Hkrati so dodatne ukrepe za stimuliranje gospodarstva napovedali tudi pri centralni banki ZDA, Fed. Hkrati pa upočasnjevanje širjenja virusa COVID-19 prinaša upanje, da so države pravilno pristopile k ukrepom za zajezitev širjenja. Makroekonomski podatki kažejo slabšo sliko kot v preteklosti, a so analitiki to napovedovali že prej in so trgi te podatke pričakovali. Brezposelnost je z rekordno nizke zrasla na rekordno visoko. 

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. Večina držav EU, med njimi tudi Slovenija, je prav tako sprejela ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu na eni in dodatne omejitve gibanja državljanov na drugi strani. Voditelji EU so se odločili tudi, da začasno ne bodo uveljavljali zahtev glede fiskalne discipline članic, ni pa se jim uspelo poenotiti glede izdaje skupnih evropskih obveznic za financiranje boja proti koronavirusu. Makroekonomski podatki tako kažejo močan upad potrošnje v EU in najhitrejše zmanjševanje števila zaposlenih po letu 2009. 

 

Delnice na kitajskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. Razmere v povezavi z novim koronavirusom se na Kitajskem počasi umirjajo. Domačih novih primerov okužb je po uradnih podatkih zelo malo, nekaj pa jih pride z osebami, ki se vračajo iz tujine. Zato so oblasti sprejele ukrepe za nadzor prihodov v državo, ki se zaenkrat kažejo kot učinkoviti pri preprečevanju vstopa v državo večjemu številu okuženih. Makroekonomski podatki na Kitajskem kažejo močan padec predvsem v industrijski proizvodnji. Stimuliranje gospodarstva centralna vlada v Pekingu trenutno prepušča lokalnim oblastem, ki naj bi pripravljale več infrastrukturnih projektov. 

 

Za dolgoročne investitorje je pomembno, da v času, ko na trgih vlada volatilnost, odločitev ne sprejemamo prehitro, marveč jih prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in sposobnostjo sprejemanja tveganja. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         10,3%         

Dow Jones

12,8%

Stoxx 600

6,1%

Shanghai Composite Index

1,0%

SBI TOP

1,8%

Nafta

-4,6%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar