Bo Nemčija iz krize prišla hitreje in z manj posledicami?

2.4.2020 ob 19:35

Tako kot vsa večja gospodarstva po svetu tudi Nemčija, največje gospodarstvo EU, čuti posledice novega koronavirusa. Nemčija ima po zadnjih dostopnih podatkih (v času pisanja) tako okoli 72 tisoč potrjenih okužb z novim koronavirusom. Na zadnji dan marca je smrtnost novega koronavirusa v Nemčiji znašla zgolj 0,4%. Svetovno povprečje je 3,4%, v Italiji pa smrtnost znaša kar okoli 10%. Eden od razlogov zato verjetno leži v dejstvu, da je Nemčija še na začetku spopadanja s pandemijo, medtem, ko je ta v Italiji prisoten že dlje časa, hkrati je Nemčija imela tudi več časa, da je preučila napake, ki so bile storjene drugje po svetu in svoje ukrepe prilagodila le tem.

 

Statistika nam pove tudi, da je povprečna starost okuženih v Nemčiji s 45. leti precej nižja kot v Italiji, kjer znaša 63 let. Najpomembnejši razlog pa bržkone leži v boljši pripravljenosti nemškega zdravstva na pandemijo. Italija je tako pred pandemijo imela eno posteljo na enoti intenzivne medicinske nege na vsakih 12.000 prebivalcev, Nemčija pa eno na slabih 3.000 prebivalcev. Zaradi robustnega zdravstvenega sistema so se v Nemčiji odločili tudi, da bodo pomagali bolj prizadetim državam kot sta Francija in Italija. Tako je Nemčija v svoje bolnišnice že sprejela več močno bolnih oseb iz obeh držav. Hkrati so Nemci začeli zmanjševati število socialnih stikov še preden so dobili uradna navodila s strani vlade. Tudi navodila vlade glede ukrepanja državljanov so bila dana hitro in jasno, podatki pa kažejo, da jih velika večina Nemcev spoštuje. Oblasti v Nemčiji tako upravičeno upajo, da bodo novo pandemijo uspešno zajezili.

 

Na drugi strani pa je nemško gospodarstvo, ki je pred pojavom pandemije kazalo znake okrevanja po težavah, ki jih je imelo zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Tako je po podatkih Ifo inštituta gospodarstvo kazalo dobro sliko še večji del februarja. Prihod pandemije pa bo po mnenju Nemške centralne banke imel negativne posledice, vsaj prva dva kvartala leta 2020. Po mnenju analitikov pri Bundesbank tako Nemčija ne more več uiti recesiji.

 

Svet ekonomskih svetovalcev pa je napovedal, da v kolikor se bo situacija v Nemčiji izboljšala do konca poletja, se bo nemški BDP zmanjšal za 2,8 odstotka, v najslabšem scenariju pa za 5,4 odstotka. Na te napovedi se je odločno odzivala nemška vlada, ki je napovedala več ukrepov za pomoč nemškemu gospodarstvu, poleg tistih, ki jih je za celotno evro območje že sprejela ECB. Tako so predstavniki vlade napovedali spremembo t.i. "politike črne ničle" ki pomeni, da mora država vedno imeti uravnotežen proračun. Vlada se tako namerava zadolžiti za 156 milijard evrov ali 4,5 odstotka BDP. Hkrati so napovedali tudi 50 milijard evrov pomoči za samozaposlene. Še večji in sicer 600 milijarden pa bo paket pomoči podjetjem. Sestavljen bo iz 400 milijard evrov garancij za posojila nemškim podjetjem. 100 milijard evrov posojil, ki jih bo podjetjem namenila banka KfW, Nemška državna razvojna banka in 100 milijard evrov, ki bodo namenjeni direktnemu lastniškemu vstopu v podjetja, ki se bodo znašla v težavah. Poleg tega ima banka KfW na voljo še 500 milijard evrov za zagotavljanje likvidnosti nemških podjetij.

 

Nemška vlada je napovedala tudi, da se bo po potrebi zadolžila za dodatnih 200 milijard evrov. Glede na močne ukrepe za spodbudo gospodarstva analitiki tako napovedujejo, da bo nemško gospodarstvo z rastjo nadaljevalo že leta 2021, ko naj bi rast BDP-ja znašala med 3,7 in 4,9 odstotki. Za pomoč prebivalstvu je vlada napovedala tudi prepoved izselitve najemnikov, ki zaradi učinkov koronavirusa ne bodo mogli plačevati najemnine.

 

V preteklih krizah je izgube utrpel tudi nepremičninski trg. Največje izgube lahko pričakujemo na trgih, kjer so se je po finančni krizi 2008 pojavila najhitrejša rast cene nepremičnin. Med te v Evropi lahko štejemo predvsem Španijo, Francijo in Veliko Britanijo, slednjo je že pred tem prizadel brexit. Cene nepremičnin v Nemčiji pa bremeni predvsem namera posameznih mest, med njimi prednjači Berlin, po omejitvah tržnih najemnin. O teh omejitvah bo odločalo nemško ustavno sodišče, odločitev pa analitiki pri Deutsche Bank pričakujejo jeseni.

 

Anketa, ki so jo opravili pri svetovalnem podjetju Ernst & Young tako kaže, da so vlagatelji v nepremičnine v Nemčiji postali izrazito pesimistični. Tako jih kar 76 odstotkov pričakuje zmanjšanje obsega poslovanja. Decembra 2019 je bilo takih le 16 odstotkov. Najbolje so jo zaenkrat odnesle bivalne nepremičnine in nepremičnine za skladiščenje in logistiko, slednjim je pomagala predvsem velika količina blaga, potrebnega za boj proti novemu koronavirusu. Polovica vprašanih v anketi pričakuje, da bodo cene bivalnih nepremičnin ostale visoke. Na drugi strani pa investitorji v nemške nepremičnine največje padce pričakujejo v dejavnosti hotelov, trgovin in pisarniških prostorov. Večina vprašanih pričakuje tudi zmanjšanje števila novogradenj. Analitiki napovedujejo tudi, da bi globalno recesijo, ki bi jo utegnil prinesti novi koronavirus, cene nepremičnin v Nemčiji lahko preživele bolje kot v ostalih državah EU. Podobno se je zgodilo tudi med zadnjo finančno krizo leta 2008, ko je bila Nemčija ena redkih držav, ki se ji je uspelo izogniti velikim padcem cen nepremičnin. Razlogi za to so, po mnenju analitikov, predvsem v nizki brezposelnosti, visoko izobraženi populaciji in močni industriji, ki svoje produkte izvaža na vse konce sveta. Prednost jim daje tudi dejstvo, da so nemške znamke, tako v avtomobilski, kot v drugih industrijah, močno zaželene po celem svetu. V času, ko so nepremičninski trgi, bolj podvrženi tveganjem, pa do izraza pride predvsem kvaliteta nepremičnin, ki jo, kot nas uči mantra investitorjev, v nepremičnine določa "lokacija, lokacija, lokacija!".

 

V času, kot je današnji, je tako pomembno predvsem, da investitorji vlagamo v kvalitetne projekte, za katerimi stojijo ekipe, ki jim zaupamo. Seveda pa moramo svoje odločitve prilagajati svojemu časovnemu horizontu in kako smo sposobni sprejemati tveganje.

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar