Ko padajo "slabi" rekordi

6.4.2020 ob 19:50

S tem so delniški indeksi v ZDA zaključili najslabši kvartal po letu 2008. Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice naftnih podjetij. K temu je po mnenju analitikov pripomoglo predvsem prepričanje investitorjev, da lahko pričakujemo znižanje količine načrpane nafte zaradi padca cen na svetovnih trgih. To podpirajo tako izjave predsednika Trumpa, kot dejstvo, da je Savdska Arabija sklicala nujen sestanek OPEC-a, Kitajska pa je napovedala, da bo začela s kupovanjem nafte za svoje strateške rezerve. Slabše so delovale delnice finančnih in nepremičninskih podjetij ter tistih iz sektorja diskrecijskih potrošnih dobrin, predvsem delnice podjetij, ki se ukvarjajo s križarjenji. Na začetku tedna so delniški indeksi v ZDA pridobivali na vrednosti, k čemur so pripomogle novice glede možnosti novih ukrepov za stimuliranje gospodarstva v ZDA. Kasneje pa je prevladal strah pred močjo in trajanjem pandemije koronavirusa. Bela Hiša je tako napovedala, da bi v ZDA zaradi virusa v ZDA utegnilo biti 240.000 smrtnih žrtev. V četrtek so delnice spet pridobivale na vrednosti, k čemur je pripomogla rast cen na naftnem trgu, v petek pa je ponovno prišlo do padcev, saj so bili podatki iz trga dela slabši od pričakovanih. Brezposelnost v ZDA se je tako dvignila na 4,4 odstotke, kar je največ od leta 2017. 

 

Delnice na borzah v EU so prav tako zabeležile manjši padec tečajev. K temu je pripomoglo predvsem povečano število umrlih za novim koronavirusom v EU. Na drugi strani pa podatki kažejo, da ukrepi za zajezitev epidemije delujejo, saj se število novo obolelih znižuje. Slabo so delovale predvsem delnice bank in zavarovalnic, saj je tako Centralna banka Anglije, kot druge institucije, zaprosila te institucije, da začasno prekinejo z nakupi lastnih delnic in izplačili dividend za lažjo prebroditev trenutne krize povezane z novim koronavirusom. Predstavnik nemške vlade pa je napovedal, da podpirajo uporabo evropskega mehanizma za stabilnost, za pomoč državam v boju z novim koronavirusom.

 

Padec so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delniški trgi na Kitajskem so v preteklem tednu kazali relativno stabilno sliko. Makroekonomski podatki iz Kitajske kažejo boljšo sliko od pričakovanj, hkrati pa kitajska vlada sprejema ukrepe za spodbujanje gospodarstva. Tako PMI na Kitajskem, s 50,1 kaže, da se kitajsko gospodarstvo, po rekordnem padcu prejšnji mesec, ponovno širi. Na drugi strani pa Svetovna banka napoveduje precej nižjo rast kitajskega gospodarstva, kot so jo napovedovali pred tem. 

 

Trgi so v času kriznih razmer, kot so trenutne, bolj volatilni kot ponavadi, to pa nas kot vlagatelje opominja, da na dogodke ne smemo reagirati prehitro, marveč se moramo odzvati dolgoročno, skladno s svojim časovnim horizontom in kako sprejemamo tveganje. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -2,1%         

Dow Jones

 2,7%

Stoxx 600

-0,5%

Shanghai Composite Index

-0,3%

SBI TOP

-1,4%

Nafta

   32,7%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar