Se situacija že umirja?

15.4.2020 ob 11:30

K rasti tečajev so pripomogle spodbudne novice glede dogajanja v povezavi z novim koronavirusom. Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice podjetij iz energetskega sektorja ter iz sektorja finančnih storitev, slabše pa so delovale delnice iz sektorja osnovnih potrošnih dobrin. Delnice uveljavljenih podjetij so v tem tednu delovale bolje kot delnice hitro rastočih podjetij. Hkrati so delnice manjših podjetij delovale boljše kot delnice velikih. Poleg spodbudnih podatkov v povezavi z novim koronavirusom, so na trge pozitivno vplivali tudi podatki o novi pomoči gospodarstvu v ZDA. Predstavniki spodnjega doma parlamenta v ZDA se dogovarjajo o novem svežnju pomoči za gospodarstvo, vrednem 1.000 milijard dolarjev, hkrati pa je centralna banka ZDA (Fed) napovedala dodatnih 2.300 milijard za pomoč manjšim podjetjem in občinam. Na drugi strani pa podatki iz trga dela kažejo, da je od sredine marca brez dela ostalo že 17 milijonov Američanov.

 

V Evropi so delniški indeksi v tem tednu prav tako beležili rast tečajev. Iz več držav v Evropi, tudi iz Italije, prihajajo spodbudni podatki, saj se število novih smrtnih žrtev znižuje, hkrati pa oboleli počasi zapuščajo oddelke za intenzivno nego. Na drugi strani pa se je v prejšnjem tednu število na novo okuženih spet povečalo. Države v Evropi se počasi pripravljajo na rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Voditeljem EU se še ni uspelo poenotiti glede paketov pomoči, so pa veliko na tem naredile posamezne države. Analitiki tako za leto 2020 pričakujejo, da se bo v Nemčiji, največjem gospodarstvu EU, BDP zmanjšal za okoli 4 odstotke, a že leta 2021 napovedujejo 5,8-odstotno rast.

 

Močno rast je bilo čutiti tudi na Ljubljanski borzi.

 

Delniški indeksi na Kitajskem so v preteklem tednu prav tako pridobivali na vrednosti. Tamkajšnje oblasti so ponovno odprle območje Wuhana. Na eni strani je bilo med prebivalci še naprej čutiti strah, zato so se nekateri ven odpravili v zaščitni opremi, po drugi strani pa je spodbudno dejstvo, da so številni izkoristili odprtje za obisk lokalnih turističnih znamenitosti, kar kaže, da se po odpravi omejevalnih ukrepov življenje začne vračati na stare tirnice. Podatki kažejo, da so pandemijo na Kitajskem zaenkrat bolje prenesla velika podjetja, hitro pa se znova zaganja tudi tamkajšnji nepremičninski trg. Vlada je že napovedala dodatne ukrepe za pomoč gospodarstvu, predvsem avto industriji. 

 

V času ponovne rasti tečajev na trgih je pomembno, da ohranimo trezno glavo in svoje odločitve sprejemamo dolgoročno, skladno z našo sposobnostjo sprejemanja tveganja in časovnim horizontom.

 

  

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         12,1%         

Dow Jones

12,7%

Stoxx 600

6,6%

Shanghai Composite Index

2,2%

SBI TOP

 11,8%

Nafta

-16,7%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar