Je najhuje že mimo?

20.4.2020 ob 16:30

Na eni strani so tako podatki, v zvezi s pandemijo COVID-19, investitorje bodrili, da bi bili lahko kmalu priča delnemu ponovnemu zagonu svetovnih gospodarstev, na drugi strani pa se gospodarstvo zaradi vseh do sedaj sprejetih omejevalnih ukrepov spopada z rastočo brezposelnostjo in pritiskom na dobičke podjetij. Dobro so delovale predvsem delnice tehnoloških podjetij, k čemur so pripomogli izdelovalci vezij in velikani kot so Microsoft, Apple in Amazon. Dobro so delovale tudi delnice iz zdravstvenega sektorja. Slabše so v preteklem tednu delovale delnice manjših podjetij. Po podatkih družbe FactSet lahko pričakujemo, da se bodo zaslužki podjetij v ZDA znižali za okoli 14,5 odstotkov. Makroekonomski podatki tako kažejo šibko sliko gospodarstva v ZDA, kar pa je glede na dogajanje povezano s pandemijo pričakovano. Brezposelnost v ZDA se je tako povzpela na 22 milijonov. Na drugi strani pa podatki o prvih uspehih zdravila Remdesivir, ki ga razvija podjetje Gilead Sciences, kažejo pozitivno sliko v boju proti pandemiji. Svoje pa je k optimizmu, ki smo mu bili priča konec tedna, dodal tudi Boeing, ki je napovedal ponoven zagon proizvodnje letal v Washingtonu. 

 

Delniški trgi v Evropi so prav tako kazali mešano sliko. Tako je na eni strani Nemčija, ki je doživela rast tečajev osrednjih indeksov, na drugi strani pa sta Italija in Velika Britanija, ki sta beležili padec tečajev svojih osrednjih indeksov. Podobno kot v ZDA, se tudi določene države v Evropi, med njimi Slovenija, pripravljajo na previden in počasen ponoven zagon gospodarstva ob upoštevanju previdnostnih ukrepov. Finančni ministri EU pa so se uspešno dogovorili za 500 milijard evrov vreden sveženj pomoči za pomoč gospodarstvu, prebivalstvu in državam. Tako v paketu najdemo kreditne linije, ki jih nudi evropski stabilnostni mehanizem, povečanje sposobnosti kreditiranja Evropski investicijski banki in novo shemo za pomoč brezposelnim. ECB pa je ponovil, da bodo storili vse potrebno za pomoč gospodarstvu.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so beležile manjši padec tečajev.

 

Na delniških trgih Kitajske je bilo v preteklem tednu večinoma mogoče opaziti rast tečajev. Bruto domači proizvod na Kitajskem se je sicer skrčil za 6,8 odstotka, a je to krčenje manjše od najbolj črnih pričakovanj. Podatki kažejo tudi povečanje kreditne aktivnosti na Kitajskem, kar po eni strani izvira iz vladnih ukrepov za ohlapnejšo monetarno politiko, na drugi pa iz dejstva, da v preteklih mesecih potrošniki zaradi pandemije kreditov niso jemali. Bonitetna hiša Moody pa je znižala napovedi za prihodnost nepremičninskega trga na Kitajskem. K temu naj bi pripomoglo predvsem oteženo financiranje projektov iz tujine. 

 

Investitorje tako na eni strani bodrijo podatki v povezavi z bojem z novo pandemijo, na drugi pa jih skrbijo vplivi ukrepov na gospodarstvo. Za dolgoročne investitorje je pomembno, da ohranimo mirne živce in svoje odločitve sprejemamo skladno s svojo sposobnostjo sprejemanja tveganja in časovnim horizontom. 

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

            2,0%         

Dow Jones

   3,0%

Stoxx 600

   0,6%

Shanghai Composite Index

   2,0%

SBI TOP

- 0,6%

Nafta

   10,4%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar