Virus, Trump in Kitajska

4.5.2020 ob 20:45

Tako so investitorje na eni strani bodrili podatki v povezavi z razvojem pandemije in ukrepi za blažitev posledic le te, na drugi strani pa ekonomski podatki kažejo pričakovano slabo sliko gospodarstva. Hkrati se ponovno zaostruje tudi retorika med ZDA in Kitajsko. Znotraj indeksa so dobro delovale predvsem delnice energetskih podjetij, katerim je pomagalo dejstvo, da poraba nafte po svetu kaže prve znake okrevanja. Dobro so delovale tudi delnice podjetij, ki ponujajo križarjenja. Oba omenjena sektorja sta zaradi pandemije COVID-19 utrpela velike padce tečajev v preteklosti. Slabše so se odrezale delnice iz zdravstvenega sektorja ter delnice podjetij, ki se ukvarjajo s komunalno oskrbo. Podatki o okužbah z virusom COVID-19 so v preteklem tednu kazali, da bi v ZDA utegnili videti vrh pandemije, hkrati pa je podjetje Gilead Sciences objavilo rezultate študije, ki kažejo, da njihovo zdravilo Remdesivir uspešno skrajša čas okrevanja pri bolnikih okuženih z novim virusom. Na drugi strani pa makroekonomski podatki kažejo pričakovano slabo sliko. Tako je število brezposelnih v ZDA preseglo 30 milijonov, kar predstavlja 18 odstotkov aktivne populacije. Hkrati se je znižal tudi povprečen osebni dohodek prebivalcev ZDA. Svoje je z zaostrovanjem retorike proti Kitajski dodal tudi predsednik Trump. Večjo izgubo so v petek utrpele tudi delnice podjetja Amazon, saj je v javnost prišla novica, da bo Jeff Bezos moral pričati pred Kongresom o odnosu, ki ga ima Amazon z zunanjimi prodajalci, ki prodajajo na njihovi platformi. 

 

Delnice na evropskih borzah so teden zaključile pozitivno. Dobro so delovale predvsem delnice na nemških borzah, slabše, a še vedno pozitivno pa so se odrezale delnice na otoku. K temu so pripomogli predvsem močni ukrepi za spodbudo gospodarstvu, ki jih je ponovno sprejela Evropska centralna banka. Predsednica ECB je ob tem napovedala, da bo ECB storila vse kar lahko, da bodo podprli slehernega državljana EU. Na drugi strani pa makroekonomski podatki v EU kažejo šibko sliko evropskega gospodarstva. Tako je BDP evroobmočja v prvem četrtletju letošnjega leta padel za 3,8 odstotka, kar je več od pričakovanj. Ekonomisti napovedujejo, da nas v drugem četrtletju čakajo še večji padci. Inflacija v evroobmočju ostaja na izredno nizki ravni in sicer 0,4 odstotka, kar dodatno podpira sproščeno monetarno politiko, ki jo vodi ECB. Države širom EU počasi rahljajo ukrepe za zajezitev širjenja COVID-19. Tako so v Nemčiji v preteklem tednu že dovolili odprtje manjših trgovin in zrahljali nekatere druge omejitve, podobno tudi v Sloveniji.

 

Rast so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Rast smo lahko opazili tudi na kitajskih borzah. V upanju, da bo to spodbudilo potrošnjo, so oblasti na Kitajskem za en dan podaljšale prvomajske praznike, a analitiki svarijo, da so potrošniki zaradi strahu pred globalno recesijo previdnejši kot ponavadi. Tako podatki kažejo, da se na Kitajsko počasi vrača normalnejše življenje, a pravila za socialno distanciranje ostajajo, podatki pa kažejo tudi, da se je presežni prihodek na prebivalca, v prvem četrtletju leta 2020 zmanjšal za 3,8 odstotka. Makroekonomski podatki kažejo počasno okrevanje kitajskega gospodarstva. Domača potrošnja kaže počasne znake okrevanja, na drugi strani pa izvozno usmerjena podjetja ostajajo odvisna od moči gospodarstev drugih držav. Analitiki pričakujejo, da bomo v prihajajočih mesecih videli rast izvoza iz Kitajske. 

 

Trgi nam tako trenutno kažejo mešano sliko na katero vplivajo predvsem podatki okoli pandemije COVID-19 in ukrepi centralnih bank ter držav za omilitev posledic. Za dolgoročne investitorje pa ostaja na prvem mestu prilagajanje portfeljev svoji sposobnosti sprejemanja tveganja in časovnemu horizontu. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         - 0,2%         

Dow Jones

- 0,2%

Stoxx 600

2,6%

Shanghai Composite Index

1,8%

SBI TOP

3,7%

Nafta

16,5%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar