Več razlogov za optimizem

11.5.2020 ob 17:45

Analitiki optimizem vlagateljev pripisujejo dejstvu, da so vlagatelji slabše rezultate podjetij pričakovali, saj so spremljali, kakšne vplive bo novi virus imel na gospodarstvo. Tako je tehnološki indeks Nasdaq v petek beležil pozitivno rast za leto 2020. Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem tehnološke delnice in delnice energetskih podjetij, slabše pa so se odrezale delnice osnovnih potrošnih dobrin in komunalne oskrbe.

 

Makroekonomski podatki še naprej kažejo slabo sliko, a vlagatelji lahko vidijo luč na koncu tunela, saj se število prvič prijavljenih brezposelnih znižuje že 5. teden zapored. Podatki kažejo tudi, da se je število zaposlenih v ZDA sicer zmanjšalo, a je bilo to zmanjšanje manjše od pričakovanj analitikov. Dobre novice prihajajo tudi s strani proizvajalca zdravila Remdesivir, Gilead Sciences, saj so jim oblasti na Japonskem dovolile uporabo tega zdravila za zdravljenje pacientov. Na drugi strani pa skrbi znova povzroča morebitno zaostrovanje odnosov med Kitajsko in ZDA.

 

Delniški indeksi v Evropi so prav tako beležili pozitiven teden. Glavna novica v tem tednu je bila odločitev nemškega ustavnega sodišča, ki meni, da je del programa za nakup obveznic, ki ga izvaja ECB neustaven. Na drugi strani pa predstavniki ECB trdijo, da je Evropsko sodišče, najvišji sodni organ EU, v preteklosti izrazilo stališče, da je program kupovanja obveznic legalen. Hkrati so predstavniki ECB ponovili zavezo, da bodo naredili vse potrebno za oživitev inflacije. Evropska komisija med tem evrskemu območju napoveduje 7,75-odstotni upad gospodarske aktivnosti, a že v letu 2021 pričakujejo 6,25-odstotno rast. Vlade držav v EU pa sprejemajo tudi ukrepe za pomoč letalskim prevoznikom, tako se Lufthansa pogaja za 9 milijard posojila z nemškim skladom za stabilizacijo, pomagale pa bodo tudi druge države, kjer ima Lufthansa podružnice.

 

Rast tečajev smo lahko spremljali tudi na borzah na Kitajskem. Grožnja novega virusa na Kitajskem še naprej stopa v ozadje, saj je obolelih vedno manj ljudi. Na drugi strani pa se ponovno zaostruje retorika med ZDA in Kitajsko, kljub temu pa predstavniki obeh strani poudarjajo, da ostajajo zavezani dogovoru, ki so ga dosegli v januarju. Podatki sicer kažejo, da potrošnja na Kitajskem močno zaostaja za enakim prazničnim obdobjem lani. Na drugi strani pa podatki o izvozu Kitajske kažejo boljšo sliko od pričakovanj.

 

Trgi so tako še vedno razpeti med slabimi makroekonomski podatki na eni in znaki, da se pandemija umirja na drugi strani. Za dolgoročne investitorje pa ostaja najpomembnejše, da svoje odločitve sprejemamo skladno s svojo sposobnostjo sprejemanja tveganja in svojim časovnim horizontom.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         3,5%         

Dow Jones

2,6%

Stoxx 600

0,9%

Shanghai Composite Index

1,3%

SBI TOP

1,2%

Nafta

 24,5%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar