Nove napetosti med Kitajsko in ZDA

19.5.2020 ob 10:40

K padcem tečajev so pripomogli slabši makroekonomski podatki in skrbi investitorjev, kaj prinaša prihodnost. Delnice večjih podjetij so v preteklem tednu delovale boljše kot delnice manjših. Sektorsko gledano so dobro delovale delnice iz zdravstvenega sektorja in delnice vezane na potrošnika, slabše pa so delovale delnice nepremičninskih podjetij, kjer je skrb povzročalo predvsem vprašanje, ali bodo trgovci, ki najemajo prostore, zaradi slabih rezultatov zmožni plačevati najemnine. Makroekonomski podatki kažejo pričakovano šibko sliko gospodarstva. Tako je prodaja na drobno, brez avtomobilskega sektorja, padla za okoli 17%, kar je največ v zgodovini, povečala pa se je tudi brezposelnost. Dodatno je trge prestrašil predsednik centralne banke ZDA, ki je povedal, da vidi tveganja v gospodarski sliki. Na drugi strani pa je poudaril, da FED pripravlja nove stimulativne ukrepe, če bodo potrebni, a da ne razmišljajo o nižanju obrestnih mer v negativno smer. Ponovno je prišlo tudi do zaostritve odnosov med Kitajsko in ZDA. Na drugi strani pa se operacije centralne banke poznajo na trgu korporativnih obveznic. 

 

Delniški trgi v Evropi so prav tako beležili padce tečajev. BDP v evro območju je v prvem kvartalu padel za okoli 3,8 odstotka, v primerjavi z zadnjim kvartalom leta 2019. Najslabše se je v prvem kvartalu odrezala Francija s 5,8-odstotnim padcem. Za primerjavo se je največje gospodarstvo EU, v Nemčiji, skrčilo za okoli 2,2 odstotka. Po mnenju enega od podpredsednikov ECB so tako najhujše gospodarske posledice novega koronavirusa že za nami, gospodarstvo evro območja pa bi v letu 2021 utegnilo pridobiti kar 6 odstotkov. Hkrati pa se zaostrujejo tudi odnosi med nemškim ustavnim sodiščem in institucijami EU, saj je le to presodilo, da je del ukrepov za pomoč gospodarstvu, ki jih izvaja ECB neskladen z nemško ustavo, kar bi Nemški centralni banki lahko onemogočilo sodelovanje v sistemu ECB, kar pa je v nasprotju s pravom EU. Kanclerka Merklova pa je povedala, da bo branila evro in poskrbela, da bo Nemška centralna banka ostala del sistema ECB.

 

Svetlo točko je v preteklem tednu predstavljala Ljubljanska borza, kjer so delnice beležile rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so prav tako beležile padce tečajev. K temu je pripomogla tudi ponovna zaostritev odnosov med Kitajsko in ZDA. Makroekonomski podatki na Kitajskem so tako kazali boljšo sliko od pričakovanj, minister za finance pa je hkrati napovedal nove ukrepe za pomoč gospodarstvu. Kitajska nadaljuje z rahljanjem ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Na drugi strani pa analitike skrbi nizka inflacija, ki bi utegnila preiti v deflacijo. Analitiki pričakujejo tudi dodatne ukrepe za pomoč gospodarstvu na Kitajskem. 

 

Pozornost mednarodne investicijske javnosti se tako počasi iz novega virusa preusmerja na makroekonomske in ostale podatke, za dolgoročne investitorje pa ostaja najpomembneje, da investiramo skladno s svojim časovnim horizontom in sposobnostjo sprejemanja tveganja. 

 

ME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         - 2,3%         

Dow Jones

- 2,7%

Stoxx 600

- 3,4%

Shanghai Composite Index

- 0,9%

SBI TOP

  1,8%

Nafta

  20,4%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar