Optimizem je obrodil sadove tudi na borzah

26.5.2020 ob 16:30

Indeks S&P 500 je v sredo prišel na najvišje nivoje po 6. marcu, nato pa je nekaj vrednosti izgubil. Dobro so delovale predvsem delnice majhnih in srednje velikih podjetij. Delnice uveljavljenih podjetij pa so v preteklem tednu delovale bolje kot delnice hitro rastočih. Dobro so delovale tudi delnice iz sektorja potrošnih dobrin in komunikacij. Slabše so se v preteklem tednu odrezale delnice iz zdravstvene panoge. K rasti cen delnice so po mnenju analitikov pripomogle predvsem pozitivne novice glede razvoja cepiva za novi koronavirus. Svoje je dodal tudi predsednik centralne banke ZDA, Jerome Powell, ki je povedal, da ima centralna banka na voljo dovolj orodij za pomoč gospodarstvu in da po njegovih besedah "ni nikakršnih omejitev, kaj vse so zmožni narediti". Izrazil je tudi mnenje da bo v prihodnje potrebno več podpore gospodarstvu. Makroekonomski podatki podpirajo njegove trditve, saj podatki iz trga dela kažejo, da je v preteklem tednu, dodatna 2,4 milijona Američanov zaprosilo za pomoč za brezposelne. Analitiki pričakujejo, da se bo ta trend obrnil poleti. Na drugi strani pa podatki iz nepremičninskega trga kažejo boljšo sliko od pričakovanj. Dobri podatki prihajajo tudi iz storitvenega sektorja. Na razpoloženje investitorjev bi utegnile vplivati tudi nove zaostritve odnosov med ZDA in Kitajsko. 

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako pridobivale na vrednosti. K temu je pripomoglo predvsem dejstvo, da države EU počasi rahljajo ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Dodatno je k rasti delnic pripomogel tudi dogovor med Francijo in Nemčijo o 500 milijard vrednem mehanizmu za pomoč ob krizah, ki bo del proračunske perspektive 2021-2027. Denar bo na kapitalskih trgih zbrala Evropska komisija, ki ga bi porabila za projekte EU. Načrtu pa nekatere države članice nasprotujejo. Po besedah predsednice ECB pa bo ECB nadaljeval s svojimi programi za pomoč gospodarstvu, ne glede na sodbo Nemškega ustavnega sodišča, saj je najvišje sodišče EU že pred tem razsodilo, da so programi ECB ustrezni. Makroekonomski podatki pa kažejo, da se krčenje gospodarstva EU počasi umirja.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile padec tečajev.

 

Delnice na Kitajskem so v preteklem tednu beležile padce tečajev. Temu je po mnenju analitikov botrovala predvsem zaostritev odnosov med Kitajsko in ZDA. Tako so predstavniki oblasti v ZDA sprejeli več ukrepov, ki bi utegnili otežiti dostop do ameriške tehnologije Kitajskemu gigantu Huawei. Hkrati je senat v ZDA sprejel tudi ukrepe, ki bi od določenih tujih podjetji, ki želijo kotirati na borzah v ZDA, da dokažejo da niso pod kontrolo tujih vlad. To bi utegnilo kotacijo preprečiti več kitajskim podjetjem. Nekateri analitiki opozarjajo, da gre pri teh ukrepih lahko za retorične figure pred volitvami v ZDA. Na Kitajskem se je v preteklem tednu začelo tudi letno zasedanje Nacionalnega ljudskega kongresa, kjer prvič po letu 1994 niso postavili uradne napovedi gospodarske rasti, s čimer si po besedah premiera želijo zagotoviti fleksibilnost pri ponovnem odpiranju gospodarstva. Kot prioriteto so si postavili zniževanje revščine in stabilizacijo trga dela. 

 

Medtem, ko nas na eni strani lahko razveseljujejo novice o umirjanju pandemije v razvitem svetu, pa na drugi strani skrbi investitorjem povzročajo geopolitični odnosi. Za dolgoročne investitorje pa je pomembno predvsem, da svoje odločitve prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemati tveganja. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

            3,3%         

Dow Jones

   3,2%

Stoxx 600

   3,6%

Shanghai Composite Index

- 3,6%

SBI TOP

- 0,4%

Nafta

  13,3%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar