Borze bolj stabilne kot Trump

1.6.2020 ob 18:00

Dobro so delovale predvsem delnice uveljavljenih podjetij, ki so v preteklem tednu rasle hitreje kot pa delnice rastočih. Indeks S&P 500 je bil na vrhuncu preteklega tedna od svojega rekorda oddaljen okoli 10 odstotkov, med tem, ko je bil Nasdaq na vrhuncu oddaljen okoli 3 odstotke. Oba sta nato v petek izgubila nekaj vrednosti. Dobro so delovale predvsem delnice podjetij iz sektorja komunalne oskrbe, slabše pa so delovale delnice energetskih, saj poročila kažejo povečanje zalog nafte v ZDA. K rasti delnic je po mnenju analitikov v tem tednu pripomoglo predvsem nadaljnje odpiranje gospodarstva v ZDA. Tako v ZDA počasi rahljajo ukrepe glede javnega zbiranja, trgovine in restavracije pa so ob omejitvi števila strank, lahko ponovno odprte. Nadaljujejo se tudi testiranja morebitnih cepiv. Makroekonomski podatki še naprej kažejo upad gospodarske aktivnosti, a se ta počasi umirja in ni tako močna kot so se bali analitiki. Na drugi strani, pa se ponovno zaostrujejo odnosi med ZDA in Kitajsko, saj slednja po mnenju oblasti v ZDA omejuje svoboščine, ki naj bi jih užival Hong Kong. Predsednik ZDA, Donald Trump, pa se je zapletel v spopad s Twitterjem in Facebookom, saj je Twitter njegovo izjavo na platformi opremil s pripisom, da je potrebno preveriti dejstva navedena v izjavi. To je negativno vplivalo na delnice obeh podjetij.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu prav tako beležile rast tečajev. K temu so pripomogle predvsem novice o ponovni oživitvi gospodarstev EU in možnosti za nove stimulativne ukrepe. Evropska komisija je tako napovedala, da se bo na kapitalskih trgih zadolžila za kar 750 milijard evrov. Dve tretjini tega zneska bosta namenjeni nepovratnim sredstvom, tretjina pa posojilom. S tem so odgovorili na zadržke določenih držav do novega paketa pomoči. Glavni prejemnici pomoči iz tega paketa naj bi bili Španija in Italija. Poleg tega pa so predstavniki vladne koalicije v Nemčiji napovedali, da pripravljajo nov paket pomoči gospodarstvu težak med 50 in 100 milijard evrov. Predsednica ECB med tem napoveduje, da bomo v evro območju priča 8 do 12 odstotnemu padcu gospodarske aktivnosti v tem letu.

 

Rast so v preteklem tednu beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Rastle so tudi delnice na kitajskih borzah, a je večina pozornosti usmerjene proti politiki. Investitorji tako spremljajo, kaj bo prinesla namera vlade v Pekingu, da uveljavi zakone o nacionalni varnosti, na območju Hong Konga, kar bo močno poseglo v njegovo suverenost. Dogajanje bi po mnenju analitikov utegnilo ogroziti status Hong Konga kot centra trgovanja v Aziji. Uveljavitvi ukrepov se upira lokalno prebivalstvo, svoje nestrinjanje pa so izrazili tudi predstavniki administracije v ZDA, kar bi utegnilo dodatno zaostriti odnose med ZDA in Kitajsko. Na drugi strani pa podatki o naročilih kmetijskih proizvodov iz ZDA na Kitajskem kažejo, da si predstavniki vlade morda ne želijo nove zaostritve trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, saj so močno povečali naročila, ki pa, zaradi globalne pandemije, zaostajajo za pričakovanji z začetka leta.

 

Za dolgoročne investitorje ostaja najpomembnejše pravilo, da svoje investicije prilagajajo svojemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemanja tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          3,2%         

Dow Jones

 3,7%

Stoxx 600

 3,0%

Shanghai Composite Index

 1,4%

SBI TOP

 2,7%

Nafta

 3,4%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar