Razlogi za skrb so še na mestu

8.6.2020 ob 14:30

Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale delnice podjetij iz energetskega sektorja, k čemur so pripomogle novice, da države OPEC in druge velike proizvajalke nafte razmišljajo o zmanjšanju proizvodnje. Dobro so delovale tudi delnice podjetij iz finančnega sektorja. Na drugi strani so slabše delovale delnice podjetij iz tipično  defenzivnih sektorjev osnovnih potrošniških dobrin in zdravstva. K tej rasti so pripomogli predvsem spodbudni podatki iz trga dela. Po poročanju podjetja ADP so tako ZDA v zasebnem sektorju v maju izgubile le 2,7 milijona zaposlitev in ne 9 milijonov, kot so napovedovali pesimistični scenariji. V petek pa so številke o skupnih zaposlitvah v maju pokazale, da se je skupno število zaposlenih v ZDA v maju celo povečalo in ne zmanjšalo. Tako je brezposelnost, ki so jo analitiki konec maja pričakovali pri 20 odstotkih padla na 13,3 odstotka. Skupno je tako število zaposlenih še vedno precej manjše kot pred pandemijo, a se kažejo pozitivni trendi ponovnega odpiranja gospodarstva v ZDA. Ostali makroekonomski podatki, večinoma prav tako kažejo boljšo sliko od pričakovanj. Glavna skrb vlagateljev v ZDA pa ostajajo zaostreni odnosi s Kitajsko in možnost ponovnega širjenja koronavirusa zaradi množičnih protestov.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile močno rast tečajev, k čemur je pripomogel ponoven zagon gospodarstva in novi ukrepi za stimuliranje gospodarstva, ki jih je sprejela ECB. ECB je tako razširila svoj program odkupovanja obveznic iz 600 milijard na 1350 milijard. Podatki pa kažejo, da se gospodarstvo EU še naprej krči, a je na poti okrevanja. Vlada v Nemčiji, največjem gospodarstvu EU, je potrdila 130 milijard vreden paket za pomoč gospodarstvu. Paket znižuje stopnjo DDV v Nemčiji in vsebuje naložbe v infrastrukturo prihodnosti, kot so omrežja 5G in železnice. Pomoč gospodarstvu pripravlja tudi Združeno Kraljestvo. Na drugi strani pa vlagatelje skrbi, da na pogovorih o izstopu Velike Britanije iz EU, med Veliko Britanijo in EU ni bilo napredka.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so prav tako beležile močno rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so prav tako pridobivale na vrednosti. K temu so po mnenju analitikov pripomogle novice, da administracija v ZDA zmanjšuje napetost okoli trgovinske vojne s Kitajsko, saj naj bi implementacija prvega dela dogovora potekala dobro. Analitiki sicer pričakujejo nove besedne zaostritve s strani predsednika Trumpa zaradi bližajočih se volitev. Kitajska centralna banka je hkrati sprejela dodatne ukrepe za stimulacijo gospodarstva. Podatki kažejo, da kitajsko gospodarstvo še naprej okreva po padcih, ki jih je povzročila pandemija.

 

Za dolgoročne vlagatelje je pomembno, da tudi v tednih dobrih novic ohranimo mirno kri in svoje odločitve prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in temu, kako smo sposobni sprejemati tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         4,9%         

Dow Jones

6,8%

Stoxx 600

6,9%

Shanghai Composite Index

2,8%

SBI TOP

4,8%

Nafta

10,7%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar