Temnih oblakov še ni odpihnilo

15.6.2020 ob 19:50

Analitiki T. Rowe Price padce tečajev pripisujejo predvsem ponovnemu slabšanju epidemiološke slike v ZDA in vnovčevanju dobičkov s strani vlagateljev, ki so vstopili na trg med prvim valom korona krize. Delnice hitro rastočih podjetij so delovale bolje kot delnice uveljavljenih, hkrati pa so delnice majhnih delovale slabše kot delnice velikih podjetij. Znotraj indeksa S&P 500 so slabo delovale delnice energijskih in finančnih podjetij, najbolje pa so se odrezale tehnološke delnice. Slabša epidemiološka slika je botrovala tudi dejstvu, da so delnice, ki so manj odvisne od ponovnega odpiranja gospodarstva v ZDA, delovale bolje kot delnice podjetij, ki so od tega odprtja zelo odvisne. Svoje je dodal tudi predsednik centralne banke ZDA Jerome Powell, ki je v svojem govoru povedal, da ne pričakuje hitrega okrevanja gospodarstva po pandemiji. Podatki iz Teksasa in Arizone ter nekaterih drugih zveznih držav kažejo, da se število obolelih ponovno povečuje, povečuje pa se tudi število hospitaliziranih bolnikov, kar povzroča skrbi vlagateljem. Nekateri analitiki poudarjajo, da ne gre za drugi val okužb, saj se sedaj okužbe pojavljajo v zveznih državah, ki jim je prvi val do sedaj bolj ali manj prizanesel zaradi njihove nizke gostote prebivalstva. Makroekonomski podatki še naprej ostajajo mešani, podatki iz trga dela pa kažejo, da se število brezposelnih v ZDA še naprej povečuje, a se trend umirja.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile padce tečajev. Makroekonomski podatki kažejo, da se je BDP Velike Britanije v aprilu, v primerjavi z marcem, zmanjšal za 20,4 odstotka. Makroekonomski podatki iz Nemčije, največjega gospodarstva v EU, prav tako kažejo slabo sliko. Zmanjšala se je tako produkcija nemške industrije kot izvoz in uvoz. Dobra novica pa je, da je Nemška centralna banka napovedala, da je najhujše za njimi in da je nemško gospodarstvo znova začelo rasti. Podatki iz Francije prav tako kažejo, da se tamkajšnje gospodarstvo krči, a analitiki pričakujejo ponovno rast v drugi polovici leta. Evropska centralna banka je predlagala, da se prepoved izplačevanja dividend bankam podaljša.

 

Nekaj vrednosti so izgubile tudi delnice na Ljubljanski borzi, a manj kot njihove mednarodne partnerice.

 

Delnice na Kitajskem so prav tako izgubile nekaj vrednosti. Temu je po mnenju analitikov botrovalo dejstvo, da so podatki o kreditiranju na Kitajskem pokazali slabšo sliko od pričakovanj, hkrati pa se strah pred drugim valom koronavirusa kaže po vsem svetu. Analitiki svarijo tudi, da Kitajska centralna banka še ni naredila dovolj za stimuliranje gospodarstva. Po drugi stani pa se z vrnitvijo uličnih prodajalcev življenje na Kitajskem počasi vrača v normalne tirnice.

 

Tedni kot je bil prejšnji vlagatelje opominjajo, kako volatilni so lahko trgi in nas opominjajo, da moramo vedno delovati skladno s svojo sposobnostjo sprejemanja tveganja in časovnim horizontom.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -4,8%         

Dow Jones

-5,6%

Stoxx 600

-5,0%

Shanghai Composite Index

-0,4%

SBI TOP

 4,8%

Nafta

-7,8%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar