Se vračajo lepši časi?

22.6.2020 ob 18:15

Dobro so delovale predvsem delnice energetskih podjetij, k temu je pripomogel predvsem optimizem glede dogovorov držav proizvajalk nafte o znižanju količine načrpane nafte, hkrati pa investitorji verjamejo, da bo raslo tudi povpraševanje po črnem zlatu. Dobro so delovale tudi delnice iz sektorja zdravstva in surovin. Slabše so v tem tednu delovale delnice majhnih nepremičninskih podjetij in delnice tistih, ki se ukvarjajo s komunalnimi storitvami. Teden se je začel z skrbmi glede ponovne rasti števila okuženih z novim koronavirusom, tako v delih ZDA kot v delih Kitajske, nato pa so investitorji pozornost usmerili k izjavam predsednika centralne banke ZDA, ki je napovedal, da bo FED začel kupovati obveznice podjetij v ZDA. Kasneje se je zavzel tudi, da poleg monetarnih stimulativnih ukrepov, ki jih pripravlja FED, svoje doda tudi administracija s fiskalnimi ukrepi. Tako so že napovedali kar 1000 milijard težak paket za vlaganja v infrastrukturo, ki pa še ni dokončen. Vse to je povzročilo, da so delnice v ZDA teden zaključile pozitivno.

 

Dobro so delovale tudi delnice na evropskih borzah. K temu so pripomogli dodatni ukrepi za spodbujanje gospodarstva in napredek pri odpiranju največjih gospodarstev v EU. Na drugi strani pa so se tudi v Evropi pojavili strahovi povezani z naraščanjem števila okuženih v delih Kitajske in ZDA. Voditelji EU so medtem nadaljevali s pogovori, kako sestaviti mehanizem za okrevanje po krizah na način, ki bo ustrezen za vse države, a do dogovora še ni prišlo. Nemška kanclerka je povedala, da dogovor pričakuje v juliju. Medtem je vlada v Nemčiji pripravila nov program za spodbujanje nemškega gospodarstva, za katerega se bo država zadolžila za dodatnih 62,5 milijarde evrov. Program mora odobriti še parlament.

 

Rast so beležile tudi delnice na Kitajskem in to kljub novi rasti števila okuženih v nekaterih delih Kitajske. Analitiki verjamejo, da bo kitajski morebitni drugi val okužb uspelo zajeziti s targetiranim zapiranjem prizadetih regij in drugimi lokalnimi omejevalnimi ukrepi, tako, da ne bo potrebno zapirati celotnega gospodarstva. Hkrati so predstavniki vlade na Kitajskem napovedali nove ukrepe za stimuliranje tamkajšnjega gospodarstva. Podatki podjetja Manpower kažejo tudi, da se zaposlitveni trendi na Kitajskem ponovno obračajo v pozitivno smer.

 

Za dolgoročne vlagatelje pa ostaja najpomembnejše, da svoje odločitve prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in sposobnostjo sprejemati tveganja.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

           1,9%         

Dow Jones

  1,0%

Stoxx 600

  3,3%

Shanghai Composite Index

  1,6%

SBI TOP

  4,8%

Nafta

  9,1%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar