Nove okužbe, nove težave

29.6.2020 ob 18:45

V preteklem tednu smo bili na borzi priča padcu tečajev, ki ga je povzročilo novo povečanje števila okuženih z novim koronavirusom. Delnice hitro rastočih podjetij so delovale bolje kot delnice uveljavljenih. Med večjimi indeksi v ZDA je najbolje deloval tehnološki indeks Nasdaq. Indeks S&P 500, ki predstavlja 500 največjih podjetij v ZDA je ponovno zdrsnil v območje korekcije, kar pomeni padec več kot 10 odstotkov od vrha, ki ga je dosegel v februarju. Borze v ZDA so bile v preteklem tednu precej volatilne, posebno volatilnost pa je bilo opaziti v delnicah finančnih podjetij, ki so na začetku tedna močno pridobivala na vrednosti, saj so regulatorji trga v ZDA omilili nekatere omejitve glede trgovanja s tveganimi finančnimi instrumenti, ki so nastopile po finančni krizi leta 2009. Nato pa je v petek odjeknila novica, da bodo banke podvržene omejitvam glede izplačevanja dobičkov lastnikom preko dividend. V ZDA se je v preteklem tednu ponovno začelo povečevati število okuženih z virusom, predvsem v južnih zveznih državah. Na drugi strani pa podatki iz proizvodnje v ZDA kažejo boljšo sliko od pričakovanj. Podatki iz trga dela in nepremičninskega trga kažejo mešano sliko.

 

Delnice na borzah v Evropi so prav tako beležile padce tečajev povezane s strahovi, glede ponovne rasti števila okuženih z novim koronavirusom. Po drugi strani pa makroekonomski podatki kažejo, se gospodarstvo EU počasi pobira po šoku, ki ga je prinesla pandemije. Tako podatki kažejo, da se gospodarstvo aktivno še naprej krči, a je ocena tega krčenja v juniju bistveno nižja, kot pa je bilo krčenje v prejšnjih mesecih. Močno je okrevalo tudi razpoloženje poslovnih subjektov v največjih gospodarstvih EU, Nemčiji in Franciji. Predstavniki ECB pa svarijo pred prehitrim navdušenjem, saj nekaj boljših meritev še ne pomeni rešitve gospodarstva. Predstavniki EU opozarjajo tudi, da bi morebitne carine med ZDA in EU škodovale obema stranema.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile rast tečajev.

 

Delniški indeksi na kitajskih borzah pa so v tem tednu beležili rast tečajev. Tako so oblasti na Kitajskem napovedale, da bodo povečali število sektorjev v katere lahko vlagajo tujci. Oblasti na Kitajskem hkrati spodbujajo banke, naj pomagajo poslovnim subjektom prebroditi krizo, ki jo je prinesla pandemija. Spodbudni podatki pa prihajajo iz nepremičninskega trga na Kitajskem, ki zaenkrat kaže precejšnjo odpornost na novi koronavirus.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -2,9%         

Dow Jones

-3,3%

Stoxx 600

-1,9%

Shanghai Composite Index

  0,4%

SBI TOP

  0,8%

Nafta

-3.9%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar