Več optimizma tudi na borzah

6.7.2020 ob 16:20

Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice iz komunikacijskih storitev in delnice manjših nepremičninskih podjetij, slabše so delovale delnice finančnih podjetij in tistih iz energetskega sektorja. V tem kvartalu je indeks Dow Jones zabeležil največjo rast v enem kvartalu po letu 1987, indeks S&P 500 pa je zabeležil največjo kvartalno rast po letu 1998. Analitiki to pripisujejo predvsem pozitivnim novicam glede morebitnega cepiva za novi koronavirus in upočasnjevanju rasti novih primerov v ZDA. Tako cepivo, ki ga skupaj izdelujeta Pfizer in BioNTech, kaže dobre rezultate v začetnih študijah. Solidni podatki prihajajo tudi iz nepremičninskega trga in trga delovne sile. Tako je brezposelnost v ZDA iz 13,3 odstotka padla na 11,1 odstotka v juniju. Tako je privatni sektor v ZDA v juniju sicer ustvaril manj delovnih mest od pričakovanj, a so uradni podatki za maj pokazali, da je bila rast v maju bistvena višja od ocen.

 

Delniški trgi v Evropi so prav tako beležili rast tečajev. Po mnenju analitikov so v Evropi enako kot v ZDA, k temu pripomogle predvsem novice glede razvoja cepiva za novi koronavirus in izboljšanja makroekonomskih podatkov. Število brezposelnih v Nemčiji se je tako v juniju povečalo manj od pričakovanj. Podatki o potrošnji v Nemčiji kažejo bistveno boljšo sliko od pričakovanj. Prodaja v trgovinah tako kaže letno rast v višin 3,8 odstotka, medtem, ko so analitiki pričakovali 3,5-odstotni padec. Hkrati se je v juniju še naprej izboljševalo tudi razpoloženje nabavnih menedžerjev, ki pa kljub temu še naprej kaže krčenje gospodarstva evro območja. Predsednica ECB je napovedala, da je najhujši del padca gospodarske aktivnosti morda za nami, a je vse odvisno od morebitnega 2. vala pandemije.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu zabeležile manjši padec vrednosti.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu prav tako pridobivale na vrednosti. Podatki kažejo, da se proizvodnji sektor na Kitajskem krepi. Indeks PMI, ki kaže razpoloženje nabavnih menedžerjev, kaže najboljše razpoloženje v zadnjih šestih mesecih. Podatki kažejo tudi, da se močno pobira avtomobilski trg na Kitajskem. Na drugi strani pa investitorje še naprej skrbi možnost drugega vala okužb z novim koronavirusom. Kitajska centralna banka je sprejela nove ukrepe za pomoč gospodarstvu, ki naj bi po mnenju analitikov pomagali predvsem majhnim in srednjim podjetjem. Po mnenju analitikov bodo z ukrepi za pomoč gospodarstvu nadaljevali tudi v prihodnje.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          4,0%         

Dow Jones

 3,2%

Stoxx 600

 2,1%

Shanghai Composite Index

 3,4%

SBI TOP

-1,0%

Nafta

 4,6%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar