Nove okužbe še vedno kosijo po borzah

14.7.2020 ob 14:45

Delnice velikih podjetij so delovale bolje od delnic manjših. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice komunikacijskih podjetij, slabše pa so delovale delnice energetskih, saj so cene surove nafte na trgu padle pod 40 dolarjev za sodček. Na eni strani so novice, da bi lahko bilo cepivo za novi koronavirus na voljo do konca leta 2020. Na drugi strani pa podatki iz ZDA kažejo rast okužb in hospitalizacij. Tako so v ZDA v preteklem tednu poročali o preko 60.000 novo potrjenih primerih dnevno. Podjetje Gilead Sciences pa je objavilo novo študijo, ki kaže, da bi njihovo zdravilo Remdesivir utegnilo močno zmanjšati smrtnost težkih primerov novega koronavirusa. Makroekonomski podatki v preteklem tednu so večinoma kazali boljšo sliko od pričakovanj, a analitiki opozarjajo, da so ti podatki še iz časa pred ponovno rastjo števila okuženih z novim koronavirusom. Tako so predstavniki določenih institucij v ZDA opozorili, da okrevanje morda ne bo tako hitro, kot je kazalo sprva. Podatki kažejo, da je aktivnost v storitvenem sektorju v juniju rasla hitreje od pričakovanj, hkrati pa podatki s trga dela prav tako kažejo pozitivno sliko za maj.

 

Delnice na evropskih trgih so teden končale približno tam, kjer so ga začele. Po mnenju analitikov so temu botrovali predvsem podatki okoli okužb z novim koronavirusom. Po mnenju Evropske komisije, bo Evropa beležila hujšo recesijo od pričakovane, okrevanje pa bo šibkejše od pričakovanj. Tako pričakovanja kažejo, da se bo gospodarstvo EU skrčilo za 8,3 odstotka v letu 2020 in zraslo 5,8 odstotka v letu 2021. Vlada v Združenem Kraljestvu pa je napovedala novih 30 milijard funtov za ohranjanje zaposlitev.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so beležile rast tečajev. K temu je po mnenju analitikov pripomoglo dejstvo, da je eden od državnih medijev poudarjal okrevanje kitajskega gospodarstva in tako dal legitimnost okrevanju na kitajskih delniških trgih. Inflacija potrošniških cen v mesecu juniju kaže, da je le ta znašala 2,5 odstotka, kar je skladno s pričakovanji analitikov. Podatki za mesec junij kažejo pozitivno sliko kitajskega gospodarstva, analitiki pa pričakujejo, da bo Kitajska v letu 2020 beležila med 2 in 3 odstotki gospodarske rasti.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,8%         

Dow Jones

1,0%

Stoxx 600

0,4%

Shanghai Composite Index

7,3%

SBI TOP

1,5%

Nafta

-0,4%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar