Novice o cepivu popravile vzdušje na borzah

20.7.2020 ob 19:45

Indeks S&P 500 je v preteklem tednu zabeležil 3. zaporedni teden rasti. V sredo, ko je indeks S&P 500 zabeležil najvišjo vrednost v preteklem tednu,  je za kratek čas uspel priti v pozitiven teritorij za leto 2020. Rotacija, iz hitro rastočih podjetij v bolj uveljavljena podjetja, je povzročila, da je indeks Nasdaq padel iz najvišjih vrednosti v zgodovini. Delnice manjših podjetij so v preteklem tednu delovale bolje kot delnice velikih. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice industrijskih podjetij, slabše pa so delovale delnice tehnoloških. Po podatkih FactSeta analitiki pričakujejo, da se bodo zaradi pandemije zaslužki podjetij v ZDA v drugem kvartalu leta 2020 zmanjšali za 44 odstotkov v primerjavi z drugim kvartalom leta 2019. To bi predstavljalo najhujši padec po zadnjem četrtletju leta 2008, ko so zaslužki podjetij v ZDA padli za 69 odstotkov. V preteklem tednu je bila pozornost investitorjev ponovno posvečena predvsem dogajanju okoli novega koronavirusa. Tako so v začetku tedna nelagodje pri vlagateljih povzročale novice o širjenju virusa v ZDA in ukrepih povezanih s tem. Nato pa se je sredi tedna razpoloženje popravilo, saj so delniške trge spodbudile novice glede poteka razvoja cepiv za novi koronavirus. Makroekonomski podatki prav tako kažejo mešano sliko gospodarstva v ZDA. Tako podatki o proizvodnji in podatki o prodaji na drobno kažejo boljšo sliko od pričakovanj, na drugi strani pa podatki o razpoloženju potrošnikov kažejo slabšanje razpoloženja. Analitiki to pripisujejo strahu pred koronavirusom. Podatki iz trga dela kažejo, da je v preteklem tednu delo izgubilo več ljudi od pričakovanj, število ljudi, ki še naprej ostajajo brezposelni, pa se je znižalo bolj od pričakovanj analitikov.

 

Delniški indeksi v Evropi so v preteklem tednu beležili rast tečajev. Analitiki to pripisujejo predvsem pozitivnemu dogajanju okoli cepiva za novi koronavirus. V petek so voditelji EU začeli dvo-dnevni vrh na temo mehanizma EU za okrevanje po krizi. Analitiki napovedujejo, da bi do dogovora lahko prišlo do konca poletja. Voditelji se morajo poenotiti tako o velikost sklada, kot o načinu distribucije. Eno glavnih odprtih vprašanj tako ostaja delež povratnih in delež nepovratnih sredstev s katerimi bi upravljal sklad. Evropska centralna banka je obrestne mere zaenkrat pustila nespremenjene. Kot glavni kriterij za nadaljnje odločitve navajajo hitrost in moč okrevanja gospodarstva EU. Po besedah predsednice ECB je bilo okrevanje močno, a neenakomerno, razmere pa ostajajo nepredvidljive, kar vpliva na potrošnjo in investicije. Po njenih besedah tako še naprej ostaja potreba po stimuliranju gospodarstva. Francoski predsednik je medtem napovedal, da bo Francija za pomoč gospodarstvu namenila dodatnih 100 milijard evrov.

 

Rast so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delnice na Kitajskem so v preteklem tednu beležile padec tečajev. Kar analitiki pripisujejo predvsem ponovnemu zaostrovanju razmer med Kitajsko in ZDA in unovčevanju dobičkov po rasti tečajev v preteklosti. Podatki kažejo, da je kitajsko gospodarstvo v drugem četrtletju raslo bolje od pričakovanj. V juniju je Kitajska zabeležila že tretji zaporedni mesec industrijske proizvodnje. Prodaja na drobno pa je zabeležila večji padec od pričakovanj. Kitajska je tako prvo večje gospodarstvo, ki je začelo s ponovno rastjo pa izbruhu pandemije. Tveganja ostajajo predvsem glede nadaljnjega razvoja dogodkov v povezavi z novim koronavirusom in razvojem odnosov z ZDA. 

 

Za dolgoročne vlagatelje je najpomembnejše, da svojih odločitev ne sprejemamo hitro, marveč jih prilagajamo svoji sposobnosti prevzemanja tveganja in časovnemu horizontu.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          1,2%         

Dow Jones

  2,3%

Stoxx 600

 1,6%

Shanghai Composite Index

-5,0%

SBI TOP

 1,2%

Nafta

 0,5%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar