Teden v znamenju padcev...

27.7.2020 ob 14:40

Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice energetski podjetij, k čemur je pripomogla rast cen nafte. Slabše so v preteklem tednu delovale delnice tehnoloških podjetij, katere je obremenjeval predvsem Apple in pa proizvajalci vezij. Teden se je na trgih začel z optimizmom, ki so ga poganjale predvsem novice glede razvoja cepiva za novi koronavirus. Proti koncu tedna pa se je trend obrnil in delniški trgi so beležili padce tečajev. To analitiki pripisujejo predvsem strahu vlagateljev pred preveliko izpostavljenostjo eni naložbi, saj so bile med najbolj prizadetimi ravno delnice, ki so v preteklih tednih največ pridobivale. Svoje je dodalo tudi ponovno zaostrovanje razmer med ZDA in Kitajsko. Tako je administracija ZDA prisilila Kitajsko, da zapre svoj konzulat v Houstonu, Kitajska pa se je na to odzvala z izgonom diplomatov ZDA iz mesta Chengdu. Dodatno negotovost je na trge vneslo poročanje, da naj zakonodajna veja oblasti v ZDA ne bi sprejela dodatnih stimulativnih ukrepov v rokih, ki jih želi Bela Hiša, hkrati pa naj bi se zavzemali za nadaljevanje določenih obstoječih ukrepov, a v precej zmanjšani obliki. Vse to je povzročilo tudi skokovito rast cene zlata. Makroekonomski podatki ostajajo mešani. Podatki iz trga dela kažejo prvo povečanje brezposelnosti od marca letos.    

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile padec tečajev. Analitiki opozarjajo, da je ponovno zaostrovanje odnosov med ZDA in Kitajsko na evropske trge imelo večji vpliv kot pa ga je imel dosežen dogovor o skladu EU za okrevanje po pandemiji. Po petih dneh pogajanj so se voditelji EU dogovorili za kar 750 milijard težak sveženj pomoči za okrevanje po pandemiji. Od tega bo 390 milijard namenjenih nepovratnim sredstvom, 360 milijard pa bo namenjenih posojilom z nizko obrestno mero. Hkrati so voditelji oblikovali tudi 1.074 milijard težak proračun EU za obdobje 2021-2027. Slovenija si lahko iz obeh paketov obeta 10,5 milijarde evrov, od tega 6,6 milijarde nepovratnih sredstev. Gospodarska aktivnost v EU se po padcih, ki jih je povzročil koronavirus, močno krepi. Povečuje se tudi število novih naročil, trend naraščanja brezposelnosti pa se umirja.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so beležile padec tečajev.

 

Delnice na Kitajskem so prav tako beležile padce tečajev. Temu je po mnenju analitikov botrovalo zaostrovanje odnosov med ZDA in Kitajsko. To bi utegnilo imeti negativne posledice za okrevanje kitajskega gospodarstva po pandemiji. Po podatkih ankete, izvedene med kitajskimi delavci, jih ena petina dela z manj kot 60 odstotki norme, ki so jih dosegali pred pandemijo, polovica pa jih dela z 80 odstotki ali več. Dobro delujejo predvsem sektorji informacijske tehnologije, zdravstvenih storitev in logistike, slabše pa sektorji proizvodnje prodaje na debelo in drobno ter prehrambena in namestitvena industrija.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          -0,3%         

Dow Jones

 -0,8%

Stoxx 600

-1,2%

Shanghai Composite Index

-0,5%

SBI TOP

-2,2%

Nafta

 1,1%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar