Za nami je zanimiv teden...

3.8.2020 ob 13:50

Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice nepremičninskih podjetij in delnice tehnoloških, slabše pa so delovale delnice energetskih podjetij. V preteklem tednu je podatke o svojih zaslužkih objavilo 189 podjetij znotraj indeksa S&P 500. Analitiki pričakujejo, da so v povprečju zaslužki podjetij, ki sestavljajo indeks S&P 500, zaradi pandemije padli v povprečju za okoli 36 odstotkov, kar je največji padec po letu 2008. Po drugi strani pa analitiki ugotavljajo, da je več podjetij kot ponavadi preseglo pričakovanja. Pokazalo se je, da so skladno s pričakovanji analitikov, Facebook, Amazon, Apple in Alphabet zaradi pandemije večinoma beležila zdravo rast prihodkov. Pozornost investitorjev pa je bila usmerjena tudi v zaslišanja vodstev teh podjetij v Kongresu v ZDA.

 

Pozornost investitorji namenjajo tudi dogajanju v zvezi z novimi ukrepi za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v ZDA. Do končnega dogovora med demokrati in republikanci še ni prišlo, trenutni ukrepi za pomoč brezposelnim v ZDA pa so se iztekli konec prejšnega meseca. Za nervozo pa je poskrbel tudi predsednik Trump, saj je napovedal, da bi zaradi pandemije lahko prestavili predsedniške volitve v ZDA, kar pa je vodstvo republikanske stranke hitro zavrnilo. Makroekonomski podatki kažejo pričakovano slabo sliko. Tako je BDP v ZDA v drugem kvartalu, gledano na letni ravni, padel za 32,9 odstotka, kar pa je manjši padec od pričakovanj. Podatki iz trga dela kažejo, da se število brezposelnih povečuje, iz nepremičninskega trga pa prihajajo spodbudne novice, saj prodaja bivalnih nepremičnin raste. Dobro kaže tudi proizvodnemu sektorju.

 

Delniški indeksi v EU so beležili padec tečajev. K temu je po mnenju analitikov pripomogla ponovna rast okužb s koronavirusom. Hkrati vlagetlje skrbi zaostrovanje odnosov med ZDA in Kitajsko, podjetja v EU pa prav tako objavljajo slabše rezultate od pričakovanj. Slabše rezultate od pričakovanj kažejo tako banke v EU kot proizvajalci avtomobilov. Podatki kažejo, da se je v drugem kvartalu največje gospodarstvo EU, gospodarstvo Nemčije, zmanjšalo za 10,1 odstotka, gospodarstvo v Franciji pa se je zmanjšalo za 13,8 odstotka. ECB je podaljšala priporočilo, da banke ne izplačujejo dividend in ne odkupujejo lastnih delnic do januarja leta 2021, hkrati pa je bankam dovolila, da posežejo v svoje likvidnostne rezerve za soočanje s pandemijo.

 

Padec tečajev so zabeležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev, kljub zaostrenim razmeram med ZDA in Kitajsko in poplavam reke Yangtze. Analitike skrbi, kako bodo poplave vplivale na dobavne verige na Kitajskem in tako na okrevanja Kitajske po pandemiji, predvidevajo pa, da v kolikor ne bo dodatnih zapletov, vpliv na kitajski BDP ne bo velik. Makroekonomski podatki kažejo pozitivno sliko kitajskega gospodarstva, ki okreva po pandemiji. Hkrati pa analitiki opozarjajo, da rast ni enakomerna in da velika državna podjetja okrevajo bolje kot manjša podjetja na KItajskem.

 

Za dolgoročne vlagatelje v poplavi podatkov ostaja najpomembnejše, da svoje odločitve prilagajamo svoji sposobnosti sprejemanja tveganja in časovnemu horizontu.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          1,7%         

Dow Jones

-0,2%

Stoxx 600

-3,0%

Shanghai Composite Index

 3,5%

SBI TOP

-0,9%

Nafta

-2,2%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar