Več plusa, več veselja

10.8.2020 ob 19:45

Tehnološki indeks Nasdaq je zabeležil nove rekordne vrednosti, S&P 500 pa se jim je približal na dober odstotek. V preteklem tednu so delnice manjših podjetij delovale bolje kot delnice velikih. Dobro so delovale tudi delnice iz industrijskega sektorja, k čemur so pripomogle predvsem delnice letalskih družb, slabše pa so delovale delnice iz zdravstvenega sektorja. Podatki iz proizvodnega sektorja so spodbudni saj se je obseg naročil povečal bolj od pričakovanj in zabeležil največjo rast po začetku lanskega leta. Boljše rezultate od pričakovanj kaže tudi storitveni sektor. Prav tako so spodbudni podatki prišli iz trga dela. Brezposelnost v ZDA se je zmanjšala iz 11,1 odstotka na 10, 2 odstotka, a analitiki svarijo, da gre za sezonsko zmanjšanje, ki ne kaže nujno obrata na trgu dela po pandemiji. Veliko pozornosti so investitorji posvečali tudi poteku pogovorov med republikanci in demokrati glede podaljšanja ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. Do končnega dogovora jim v prejšnjem tednu še ni uspelo priti. Čez vikend pa je analitike presenetil predsednik Trump, ki je z izvršnim ukazom podaljšal ukrepe za pomoč brezposelnim, zmanjšanje davčne obremenitve plač, zaščite najemnikov stanovanj in pomoč tistim, ki odplačujejo študentska posojila. Odprto pa ostaja vprašanje, kaj bo to prineslo s seboj.

 

Na evropskih borzah smo prav tako beležili rast tečajev delnic. Makroekonomski podatki tako kažejo, da evro območje raste najhitreje v zadnjih dveh letih. Tako PMI podatki, ki združujejo tako storitveni kot proizvodni sektor kažejo, da se gospodarstvo ponovno širi. Pozitivni podatki prihajajo tudi iz Nemčije, kjer se industrijska proizvodnja ponovno povečuje. Tako v maju kot juniju beležimo rast industrijske proizvodnje v Nemčiji, a v primerjavi z enakim obdobjem lani, ta še ostaja negativna. Predstavniki ECB poudarjajo, da kljub boljšim gospodarskim podatkom ostajajo zavezani pomoči gospodarstvu, saj je prihodnost negotova. Analitiki tako napovedujejo, da bi lahko že septembra dobili nove ukrepe za pomoč gospodarstvu.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile rahel padec tečajev.

 

Dobro so delovale tudi delnice na kitajskih borzah. Makroekonomski podatki tako kažejo, da kitajsko gospodarstvo še naprej okreva po pandemiji. Posebej spodbudni so podatki kitajskih izvoznikov, ki kažejo, da se kitajski izvoz že vrača na ravni, kakršne smo videli pred pandemijo. Na drugi strani pa se investitorji bojijo novih zaostrovanj med Kitajsko in ZDA, ki jih je z omejevanjem delovanja platform kot sta TikTok in WeChat napovedala administracija predsednika Trumpa. Analitiki pričakujejo, da so oblasti na Kitajskem zadovoljne s trenutno hitrostjo okrevanja po pandemiji in bodo ohranile monetarno politiko približno tam, kjer je.

 

Za dolgoročne vlagatelje ostaja najpomembnejše, da ne odreagiramo prehitro, ampak, da svoje odločitve prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in tem, kako smo sposobni sprejemati tveganje.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         2,5%         

Dow Jones

3,8%

Stoxx 600

2,0%

Shanghai Composite Index

1,3%

SBI TOP

-0,5%

Nafta

 3,1%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar