Ob koncu poletja čakamo na cepivo... in rast

17.8.2020 ob 15:20

Indeks S&P 500 se je za kratek čas približal rekordni vrednosti na 0,2 odstotka. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice industrijskih podjetij. K temu je pripomogla predvsem rast cen delnic podjetij FedEx in UPS. Slabše so delovale delnice manjših ponudnikov komunalnih storitev. Analitiki podjetja T. Rowe Price opažajo, da je v zadnjih tednih trgovanje na borzah potekalo po vzorcih, ki so tipični za pozno poletje. To po njihovem mnenju pomeni, da je teže s prstom pokazati na razloge, zaradi katerih trgi rastejo ali padajo. V preteklem tednu so trgi zabeležili kratkotrajno rast, ki jo je povzročila novica, da naj bi v Rusiji odkrili učinkovito cepivo za koronavirus, imenovano "Sputnik", a strokovnjaki opozarjajo, da je potrebnega še veliko testiranja, preden bi lahko zares govorili o učinkovitem cepivu.

 

Hkrati veliko zmede ostaja glede nadaljnjih korakov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v ZDA. Analitiki svarijo, da kljub izvršnim ukazom, ki jih je podpisal predsednik Trump, lahko pričakujemo močan vpliv konca prejšnjega kroga državne pomoči na osebne dohodke in potrošnjo v ZDA. Na drugi strani pa v ZDA beležijo manj novih brezposelnih od pričakovanj. Hkrati se tudi razpoloženje potrošnikov v ZDA izboljšuje. Prodaja na drobno v ZDA je v juliju beležila slabše rezultate od pričakovanj, a če izvzamemo avtomobilski sektor, so rezultati presegli pričakovanja.

 

Delnice v Evropi so v preteklem tednu prav tako beležile rast tečajev. Rast so delnice beležile predvsem v začetku tedna, proti koncu tedna pa so se znova pojavili strahovi glede ponovnega širjenja koronavirusa. Tako je Nemčija beležila največje povečanje števila obolelih v zadnjih treh mesecih, podobno tudi Francija. Najslabšo epidemiološko sliko v Evropi pa ima ponovno Španija. Razpoloženje investitorjev v Nemčiji se sicer še naprej izboljšuje.

 

Rast so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delnice na Kitajskem so teden zaključile približno tam, kjer so ga začele. Analitiki opozarjajo, da naj bi 15. avgusta Kitajska in ZDA začeli ocenjevati, kako deluje prva faza trgovinskega sporazuma, kar bi utegnilo vplivati na trge. Makroekonomski podatki na Kitajskem kažejo mešano sliko. Tako inflacija raste že drugi mesec zapored, k čemur je pripomogla predvsem rast cen hrane. Gospodarska aktivnost se je na Kitajskem, ki so jo prizadele poplave, v juliju upočasnila. Upočasnila se je tudi rast povpraševanja. Najbolje zaenkrat kaže izvozno usmerjenim podjetjem. Slabši podatki prihajajo tudi iz trga dela. Brezposelnost v urbanem okolju na Kitajskem je tako trenutno pri relativno visokih 5,7 odstotkih.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

           0,6%         

Dow Jones

  1,8%

Stoxx 600

  1,2%

Shanghai Composite Index

  0,2%

SBI TOP

  2,5%

Nafta

  -2,2%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar