Poletje na borzah

24.8.2020 ob 14:35

S&P 500 je v preteklem tednu dosegel novo rekordno vrednost. Tako smo po mnenju večine analitikov bili priča najhitrejšemu okrevanju po medvedjem trendu v zgodovini, ki je trajalo zgolj 126 trgovalnih dni. V povprečju je to obdobje trajalo 1542 trgovalnih dni. Delnice hitro rastočih podjetij so delovale bolje kot delnice uveljavljenih, hkrati so delnice velikih podjetij delovale bolje kot delnice majhnih. Sektorsko gledano so dobro delovale predvsem delnice komunikacijskih podjetij in delnice tehnoloških. Slabše so delovale delnice podjetij iz energetskega sektorja. Makroekonomski podatki ostajajo mešani. Tako na eni strani pozitivne novice prihajajo iz nepremičninskega trga, slabše pa je razpoloženje na trgu dela. Svoje je naredila tudi objava zapisnika iz sestanka centralne banke ZDA, FED, iz katerega gre razbrati, da FED ni pretirano optimističen glede okrevanja gospodarstva v ZDA, manj pa je tudi zagotovil o ponovnem stimuliranju gospodarstva.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu beležile padce tečajev. To analitiki pripisujejo predvsem strahu pred novimi zaostrovanji odnosov med Kitajsko in ZDA ter ponovni rasti števila okuženih v nekaterih državah EU. Makroekonomski podatki kažejo, da se je gospodarsko okrevanje v evro območju upočasnilo. Krivdo za to analitiki pripisujejo predvsem upočasnjevanju rasti storitvenega sektorja. Nekatere države, med njimi predvsem Španija in Italija, so bile zaradi višanja števila obolelih z novim koronavirusom prisiljene ponovno zaostriti omejevalne ukrepe. Smo pa trenutno priča gospodarskemu okrevanju v Združenem Kraljestvu, a skrb vzbuja pomanjkanje napredka v pogajanjih o Brexitu z EU.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so prav tako zabeležile padec tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so teden zaključile malenkost višje. K temu je po mnenju analitikov pripomoglo prepričanje, da so se ZDA odločile, da prestavijo oceno delovanja prve faze trgovinskega dogovora zato, da dajo Kitajski čas, da opravi nakupe kmetijskih dobrin iz ZDA skladno z dogovorom. Napetosti med ZDA in Kitajsko sicer ostajajo, predvsem v povezavi s tehnološkim gigantom Huawei. Zdravstvena slika na Kitajskem pa kaže spodbudne podatke, saj Nacionalna zdravstvena komisija poroča, da ne beleži novih primerov lokalnega prenosa koronavirusa na Kitajskem.

 

Dolgoročni vlagatelji morajo, tudi v času zmanjšanega obsega trgovanja svoje odločitve še naprej sprejemati skladno s svojim časovnim horizontom in sposobnostjo sprejemati tveganje.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

           0,7%         

Dow Jones

  0,0%

Stoxx 600

 -0,8%

Shanghai Composite Index

  0,6%

SBI TOP

-0,5%

Nafta

  0,6%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar