Zadnji poletni teden v plusu

31.8.2020 ob 19:50

K rasti tečajev so po mnenju analitikov pripomogle predvsem pozitivne novice glede razvoja cepiva za koronavirus. Dobro so delovala predvsem hitrorastoča podjetja, ki so navkljub izredno visokim valuacijam delovala bolje kot pa že uveljavljena podjetja. Delnice velikih podjetij so v preteklem tednu delovale bolje kot delnice manjših. V začetku tedna so zaradi novic v povezavi z razvojem cepiva za koronavirus dobro delovale predvsem delnice letalskih družb in podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo letalskih delov. Proti sredini tedna pa so vodstvo ponovno prevzele tehnološke delnice, ki na trgih prednjačijo že vse od padcev tečajev, ki smo jih beležili konec marca. Analitiki poudarjajo tudi, da smo bili v preteklem tednu priča izredno majhnemu obsegu trgovanja, saj je pretekli teden zaznamoval vrhunec obdobja dopustov v ZDA. Pomembno spremembo politike je napovedal tudi predsednik centralne banke ZDA. Odločili so se namreč, da bodo prilagodili svoje cilje glede inflacije, ta naj bi po sedanjih ciljih znašala 2 odstotka letno, tako, da bo lahko ciljna inflacija tudi višja, da nadomestijo obdobja, ko je bila inflacija nižja. Povedali so tudi, da bodo med svojima mandatoma večji poudarek dajali na inflacijo.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. K temu so po mnenju analitikov pripomogle predvsem novice glede novih ukrepov za stimuliranje gospodarstva v največjih gospodarstev v EU. Vladajoča koalicija v Nemčiji je tako napovedala razširitev programa za ohranjanje zaposlitev z novimi 10 milijardami evrov. Podjetja, ki so v težavah, bi tako lahko pridobila čas do novega leta za ureditev razmer. Podatki kažejo, da se je gospodarstvo Nemčije v drugem kvartalu leta 2020 skrčilo za 9,7 odstotka, kar je malenkost manj od pričakovanj. Na drugi strani pa je razpoloženje gospodarstvenikov v Nemčiji dobro in beleži 4 zaporedne mesece rasti, kar po mnenju analitikov pomeni, da je Nemčija na poti k gospodarskemu okrevanju. Dodatne ukrepe za pomoč malim in srednjim podjetjem v višini 100 milijard evrov so napovedali tudi v Franciji.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so izgubile nekaj vrednosti.

 

Dobro so delovale tudi delnice na Kitajskem. Podatki kažejo, da so se zaslužki industrijskih podjetij na Kitajskem v juliju povečali za 19,6 odstotka, a zaslužki za obdobje celotnega leta 2020 ostajajo negativni. Kitajska podjetja se fokusirajo tudi na razvoj lastne tehnologije, tako podatki kažejo, da so se investicije v raziskave in razvoj v letu 2019 povečale za 52 odstotkov, kar predstavlja trikrat hitrejšo rast kot smo jo videli v prejšnjih dveh letih. Investitorji pa so še naprej pozorni na dogajanje v povezavi s koronavirusom.

 

Za dolgoročne vlagatelje je pomembno, da tudi v času, ko se vračamo iz dopustov ne sprejemamo hitrih odločitev, temveč svoje odločitve prilagajmo svojemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemati tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         3,3%         

Dow Jones

2,6%

Stoxx 600

1,0%

Shanghai Composite Index

0,7%

SBI TOP

-1,7%

Nafta

0,6%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar