Vlagatelji po denar, tečaji pa navzdol

7.9.2020 ob 18:45

Analitiki padec tečajev pripisujejo predvsem unovčevanju zaslužkov, ki jih je vlagateljem prinesla močna rast tečajev v avgustu. Med najbolj spremljanimi borznimi indeksi jo je najslabše odnesel tehnološki indeks Nasdaq. Kljub temu pa indeks Nasdaq v letu 2020 beleži močno rast tečajev, pozitivno rast pa v letu 2020 beleži tudi indeks S&P 500. Na drugi strani pa je bolj ozko usmerjen indeks Dow Jones ponovno padel v negativen teritorij za leto 2020. Po mnenju analitikov so padec tečajev zakrivile predvsem tehnološke delnice, ki so v preteklosti vodile rast tečajev na borzah. To se je, po njihovem mnenju, zgodilo predvsem, ker so se vlagatelji začeli zavedati, da bi tehnološke delnice po nedavni skokoviti rasti tečajev utegnile biti precenjene. Hkrati pa so delniški trgi v avgustu beležili zelo dobre rezultate, indeks S&P 500 je pridobil preko 7 odstotkov, zato so vlagatelji začeli unovčevati dobičke. Makroekonomski podatki v ZDA kažejo, da se brezposelnost še naprej znižuje in se trenutno nahaja pri 8,4 odstotka. Gospodarstvu v ZDA je tako uspelo nadomestiti že okoli 48 odstotkov delovnih mest izgubljenih marca in aprila. Kljub temu število na novo brezposelnih ostaja povišano, a je v primerjavi s prejšnjim tednom upadlo.

 

Delniški trgi v Evropi so prav tako beležili padce tečajev. Podatki o inflaciji v evro območju kažejo, da je v avgustu inflacija znašala -0,2 odstotka, kar pomeni, da smo vstopili v območje nizke deflacije, kar je prvič po maju 2016. To po mnenju analitikov polaga dodaten pritisk na ECB, da sprejme dodatne ukrepe za stimuliranje gospodarstva. Analitiki opozarjajo tudi, da bi nadaljnja rast vrednosti evra napram dolarju lahko imela slab učinek na izvoz držav evro območja. O možnostih dodatnih ukrepov za stimuliranje gospodarstva razmišljajo tudi v Franciji. Vse manj pa naj bi bilo, po poročanju časopisa The Times, tudi možnosti, da bi prišlo do preboja na pogajanjih o prihodnjih odnosih med Veliko Britanijo in EU.

 

Padec so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Padec tečajev so v tem tednu beležile tudi delnice na kitajskih borzah. Podatki PMI kljub temu kažejo, da kitajsko gospodarstvo še naprej beleži rast, a je ta počasnejša kot je bila v preteklosti. Rast gospodarstvo beleži kljub dejstvu, da so po pandemiji novega koronavirusa Kitajsko poleti prizadele še poplave. Podjetja iz storitvenega sektorja na Kitajskem so tako prvič po januarju letošnjega leta povečala svoje povpraševanje po delavcih. Podatki kažejo tudi, da je oblastem na Kitajskem, vsaj zaenkrat, uspelo zajeziti širjenje koronavirusa.

 

V tednih, ko ni večjega števila objav makroekonomskih podatkov, imajo investitorji čas, da ugotovijo ali njihovi portfelji še sledijo njihovemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemanja tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -2,3%         

Dow Jones

-1,8%

Stoxx 600

-1,8%

Shanghai Composite Index

-1,5%

SBI TOP

-0,4%

Nafta

-8,0%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar