Korekcija tehnoloških velikanov

9.9.2020 ob 14:35

Prejšnji teden se je na delniških trgih zgodila pričakovana korekcija tečajev, kjer so bile najbolj v nemilosti delnice ameriških tehnoloških podjetij, predvsem iz skupine FAAMG (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft in Google). Te so letos dosegle izjemno rast tečajev, ki je bila glede na trenutna vrednotenja zelo težko upravičena kljub izredno dobrim poslovnim rezultatom. Trg si je vzel malo oddiha, investitorji so tudi nekoliko spremenili alokacije. Kupovali so banke in turistična podjetja, ki so glede na kazalnike ta hip zelo ugodno vrednotena, vendar pa po drugi strani izbruh koronavirusa in okolje izredno nizkih obrestnih mer ne obetata, da bi lahko ta podjetja v prihodnje dosegala nadpovprečne rezultate poslovanja.

 

Investitorji se v zadnjem tednu vse bolj zatekajo v evropska podjetja, ki glede na donosnost letos zelo zaostajajo za ameriškimi, kar je sicer pričakovano, saj v Evropi nimamo tehnoloških gigantov. Kljub temu je razlika v vrednotenju med osrednjim ameriškim indeksom S&P 500 in evropskim Stoxx 600 izjemno velika, zato lahko pričakujemo, da se bo ta razkorak zmanjševal. V korist evropskemu trgu govori tudi to, da je evropsko gospodarstvo na koronavirus bolje pripravljeno, kot so ZDA, pa tudi manj je okuženih. Evropska centralna banka z izredno ohlapno politiko oskrbuje gospodarstva z ogromno likvidnostjo, potrjeni načrt (Recovery Fund) kaže na fiskalno koordinacijo Evropske unije, kar znižuje geopolitična tveganja, s tem pa so tudi pribitki za tveganje nižji.

Nihajnost na kapitalskih trgih se je povečala, vendar pa ni verjetno, da smo prišli do točke obrata, kjer so tehnološke delnice dosegle svoj vrh. Tehnologija je v obdobju koronavirusa naredila ogromen preboj, velik del potrošnje se je usmeril na trg prek spleta, veliko ljudi dela od doma, kar bo v večji meri ostalo tudi po razvoju učinkovitega cepiva.

 

 

 

Mitja Baša, Triglav Skladi

Komentar