Jesen bo še pestra!

14.9.2020 ob 17:40

Najslabše jo je odnesel tehnološki indeks Nasdaq, ki je izgubil preko 10% vrednosti od vrhov, ki jih je dosegel 2. septembra. Znotraj indeksa S&P 500 so prav tako slabo delovale predvsem delnice tehnoloških podjetij in delnice podjetij iz energetskega sektorja. Dobro so delovale delnice industrijskih podjetij in delnice podjetij, ki se ukvarjajo z rudami in lesom. K padanju tečajev delnic so po mnenju analitikov pripomogli zapleti pri sprejemanju novega paketa stimulacijskih ukrepov v ZDA in začasna prekinitev testiranja cepiva, ki ga razvija podjetje AstraZeneca.

 

Makroekonomskih podatki v ZDA medtem ostajajo mešani. Na eni strani se število novo brezposelnih v ZDA proti pričakovanjem ni zmanjšalo, povečalo pa se je tudi število še naprej brezposelnih, po drugi strani pa podatki kažejo, da so podjetja v juliju povpraševala po več novih delavcih kot so napovedovali analitiki. Kazalniki kažejo tudi večji optimizem od pričakovanj pri lastnikih majhnih podjetij v ZDA. Prebivalci ZDA so začeli tudi močno povpraševati po rabljenih avtomobilih. Cene le teh so zabeležile največji skok v zadnjih 50. letih.

 

Delnice na evropskih borzah so v tem tednu beležile rast tečajev. Rast na borzah analitiki pripisujejo predvsem upanju, da se bo okrevanje gospodarstva po pandemiji nadaljevalo, kljub temu, da večina držav v Evropi ponovno beleži porast števila okuženih s koronavirusom. Zaenkrat državam te okužbe uspeva omejevati z lokaliziranimi ukrepi in preprečevanjem vnosov okužbe od zunaj. Ponovno so se pojavili tudi dvomi ali se bo pogajalcem EU in Združenega kraljestva uspelo dogovoriti za pogoje "mehkega Brexita". Medtem je Evropska centralna banka svoje ukrepe pustila nespremenjene, saj so julijski podatki kazali močno rast gospodarske dejavnosti, a tveganja po mnenju predsednice ostajajo in narekujejo nadaljevanje močne podpore gospodarstvu iz strani centralne banke.

 

Rast so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delnice na Kitajskem so v prejšnjem tednu podobno kot delnice v ZDA beležile padec tečajev. K temu so po mnenju analitikov pripomogle novice, da administracija v ZDA razmišlja, da bi enega največjih kitajskih proizvajalcev vezij dodala na seznam podjetij, ki so pod sankcijami ZDA. To bi utegnilo poslabšati odnose med ZDA in Kitajsko in ponovno zanetiti trgovinsko vojno, ki je zaradi obremenjenosti sveta s koronavirusom zadnje čase manj prisotna v mislih investitorjev. Inflacija na Kitajskem je padla pod pričakovanja analitikov. Kitajski izvozniki pa so zabeležile boljše rezultate od pričakovanj.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -2,5%         

Dow Jones

-1,7%

Stoxx 600

 1,7%

Shanghai Composite Index

-3,0%

SBI TOP

 1,1%

Nafta

-5,7%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar