Nove okužbe mešajo indekse na borzah

21.9.2020 ob 19:40

Na eni strani so bile pozitivne novice glede razvoja cepiva za novi koronavirus, na drugi strani pa je centralna banka v ZDA pri vlagateljih povzročila negotovost glede nadaljnjih ukrepov. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice energetskih podjetij, k čemur so pripomogle novice glede zmanjšanja zalog nafte v ZDA in prizadevanj Savdske Arabije, da bi večji izvozniki nafte zmanjšali količine načrpane nafte. Na drugi strani pa so slabo delovale predvsem delnice iz sektorja komunikacijskih storitev. To analitiki pripisujejo težavam, ki jih ima Facebook zaradi morebitnega monopolnega položaja na trgu. V začetku tedna so trgom pomagala predvsem pozitivne novice glede združitev in prevzemov v ZDA. Nato pa je na trgih odjeknila novica, da centralna banka v ZDA, FED, namerava obrestne mere v bližini 0 odstotkov ohraniti vse do leta 2023. Po mnenju analitikov pa je vlagatelje bolj kot to presenetilo dejstvo, da predstavniki centralne banke niso jasno povedali, kaj pričakujejo v prihodnosti in niso napovedali sprememb obstoječega programa QE. Makroekonomski podatki v tem tednu ostajajo mešani. Podatki kažejo, da bi iztek nekaterih ukrepov za pomoč brezposelnim v ZDA utegnil ogroziti okrevanje gospodarstva. Na drugi strani pa število brezposelnih še naprej upada in se nahaja na najnižjih ravneh od vrhunca, ki smo ga dosegli med pandemijo, a ostaja nad dolgoletnim povprečjem. Mešani podatki prihajajo tudi iz nepremičninskega trga.

 

Delniški trgi v Evropi so prav tako delovali mešano. Število obolelih za koronavirusom v Evropi se ponovno povečuje. Tako smo v preteklem tednu v Evropi prvič beležili več kot 300.000 novih primerov. Hkrati je več kot polovica držav v Evropi v zadnjih dveh tednih beležila vsaj 10-odstotno povečanje števila okuženih z virusom. Na drugi strani pa inštitut ZEW poroča, da se je razpoloženje investitorjev v Nemčiji izboljšalo. To po mnenju predsednika inštituta pomeni, da investitorji verjamejo, da se bo gospodarsko okrevanje nadaljevalo kljub grožnjam, ki jih predstavljata koronavirus in možnost Brexita brez dogovora.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile padec tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so pridobivale na vrednosti, saj podatki kažejo, da se na Kitajskem dogaja močno gospodarsko okrevanje. Podatki kažejo, da se je prodaja na drobno v primerjavi z enakim obdobjem lani v avgustu povečala za 0,5 odstotka, industrijska proizvodnja pa je v istem obdobju zrasla za 5,6 odstotka. Dolgoročne investicije ostajajo nižje od primerljivega obdobja lani. OECD tako Kitajski napoveduje 1,8-odsotno rast v letu 2020, s čimer je Kitajska postala edina država, ki lahko pričakuje pozitivno gospodarsko rast v letu 2020. Na drugi strani pa vlagatelje skrbi zaostrovanje odnosov med ZDA in Kitajsko.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

        -0,6%         

Dow Jones

0,0%

Stoxx 600

0,2%

Shanghai Composite Index

2,4%

SBI TOP

-1,1%

Nafta

  9,6%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar