Vlagatelji bi hitro pozabili minuli teden

28.9.2020 ob 18:45

Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale delnice potrošnih dobrin, k temu je po mnenju analitikov največ pripomoglo podjetje Nike, ki je objavilo ugodne prodajne rezultate. Dobro so delovale tudi delnice tehnoloških podjetij. Slabše so delovale delnice energetskih podjetij, saj smo ponovno videli padec cen nafte in zemeljskega plina. Slabo so delovale tudi delnice regionalno usmerjenih bank. Veliko pozornosti je bilo v preteklem tednu usmerjeno v dogajanje v zvezi z imenovanjem novega vrhovnega sodnika v ZDA po smrti Ruth Bader Ginsburg. Administracija Donalda Trumpa je tako že napovedala, da bodo zamenjavo imenovali še pred predsedniškimi volitvami, čemu pa demokrati nasprotujejo. To bi utegnilo imeti negativne posledice za dogovor o novih stimulativnih ukrepih. Trge je prestrašilo tudi pričanje Dr. Faucija, ki napoveduje, da bi se lahko število dnevno obolelih za novim koronavirusom v ZDA zaradi neupoštevanja priporočil iz 40.000 dvignilo na okoli 100.000. Makroekonomski podatki kažejo, da gospodarstvo v ZDA še naprej okreva po pandemiji, a se hitrost okrevanja upočasnjuje. Tako podatki iz trga dela kažejo, da se je število novo brezposelnih v ZDA rahlo povečalo, medtem, ko število dlje časa brezposelnih še naprej pada, a je padec manjši od pričakovanj. Podatki kažejo tudi, da proizvodna podjetja trenutno delujejo bolje od storitvenih. Dobri podatki pa prihajajo iz nepremičninskega sektorja, kjer prodaja bivalnih nepremičnin beleži močno rast.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako izgubile nekaj vrednosti. K temu je po mnenju analitikov prispevalo predvsem širjenje novega koronavirusa in ponovno zaostrovanje ukrepov za zajezitev širjenja v nekaterih državah. Tako ima po mnenju evropske komisarke za zdravje in varno hrano zadnjo priložnost za zajezitev pandemije, da se ne bi ponovili scenariji, ki smo jim bili priča v začetku leta. V Veliki Britaniji so poleg ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa sprejeli tudi ukrepe za ohranjanje delovnih mest, a je program bistveno manj radodaren od njegove predhodne oblike, kar bi po mnenju analitikov utegnilo povzročiti odpuščanja. Rast gospodarske aktivnosti v evro območju se je z rastjo števila okuženih skoraj ustavila, a ostaja malenkost pozitivna. Padec lahko vidimo predvsem v storitvenem sektorju, medtem, ko proizvodni sektor raste, zahvaljujoč  izvozu.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so za razliko od mednarodnih delnic beležile rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu prav tako beležile padce tečajev. Ena pomembnejših novic preteklega tedna je, da so kitajske državne obveznice, po odločitvi družbe FTSE Russel, postale del World Government Bond Indexa, torej indeksa, ki sledi gibanju državnih obveznic. Podobno so v preteklosti že storili sestavljavci indeksov pri Bloombergu, Barclaysu in JP. Morganu. Po mnenju analitikov bodo taki premiki dodatno spodbudili odločevalce na Kitajskem, da svoj trg odprejo za tuje vlagatelje. Kitajska centralna banka zaenkrat ni sprejela novih ukrepov za pomoč gospodarstvu.

 

V naslednjem tednu pričakujemo pomembne podatke o zaposlenosti in razpoloženju potrošnikov v ZDA.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,6%         

Dow Jones

-1,7%

Stoxx 600

-3,6%

Shanghai Composite Index

-3,6%

SBI TOP

 0,9%

Nafta

-2,4%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar