Trumpova okužba odprla veliko vprašanj

5.10.2020 ob 16:45

Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovali skoraj vsi sektorji z izjemo energetskega. Tako smo tretje četrtletje leta na delniških trgih zaključili z lepo rastjo večine indeksov, kljub temu, da se je september končal z izgubami. V preteklem tednu je bila pozornost investitorjev večinoma usmerjena k političnemu dogajanju. Med drugim, so investitorji spremljali dogajanje okoli sprejemanja novega paketa za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. 

 

Glavna novica tedna pa je prišla v noči iz četrtka na petek, ko je predsednik Trump sporočil, da sta on in njegova žena okužena z novim koronavirusom. Trumpa so med vikendom iz previdnosti preselili v bolnišnico. Od tam se javlja po video zvezi in lahko spremljamo, kako še naprej opravlja predsedniško funkcijo. Trdi tudi, da se počuti dobro. Njegovi zdravniki so povedali, da ga zdravijo z eksperimentalnimi zdravili in terapijami ter, da je njegovo stanje stabilno. Kljub temu se poraja vprašanje, kaj se zgodi, če predsednik ni sposoben opravljati svoje funkcije ali če celo umre. V primeru, da funkcije ne more več opravljati, lahko pisno pooblasti za opravljanje predsedniške funkcije podpredsednika Mikea Peancea in mu pooblastilo vzame, ko si opomore. V primeru, da predsednik Trump svojih dolžnosti ne more opravljati in niti ni zmožen pooblastiti podpredsednika za opravljanje dolžnosti, lahko podpredsednik skupaj z večino predsednikovega kabineta ali večino posebne skupine ljudi, ki jo imenuje Kongres, prevzame opravljanje predsedniške funkcije. V kolikor se večina ljudi v izbrani skupini ali kabinetu strinja lahko podpredsednik predsedniško funkcijo začasno opravlja sam. Tak način dela velja dokler predsednik ne obvesti Kongresa, da ni več onesposobljen. V primeru, da se skupina, ki je odločila, da predsednik svojih dolžnosti ne more opravljati, ne strinja, je zadeva prepuščena Kongresu.

 

V primeru, da predsednik Trump umre, ga zamenja podpredsednik Mike Peance. Vsi navedeni scenariji veljajo v primeru, ko je Trump predsednik, torej do volitev ali, če je ponovno izvoljen, po njih. V primeru, da predsednik Trump umre pred volitvami, pa situacija ni povsem jasna. Načeloma, bi Republikanski nacionalni komite imenoval novega predstavnika, ki bi republikansko stranko predstavljal na volitvah, a ker so se volitve po pošti in ponekod osebno že začele, je velika verjetnost, da glasovnic ne bi uspeli spremeniti do volitev. Tako bi dejanski rezultat bil odvisen od pravil vsake zvezne države posebej. Še bolj kompleksna bi bila situacija, če bi bil Trump ponovno izvoljen, a ne bi bil sposoben prevzeti predsedniške funkcije. Postopki v tem primeru niso jasni. Jasno pa je, da ne glede na zdravje predsednika Trumpa obstajajo sistemi, da država deluje naprej, tudi v takih primerih. Ankete trenutno kažejo, da je v prednosti demokratski kandidat za predsednika, Joe Biden. Makroekonomski podatki medtem še naprej kažejo mešano sliko. Podatki iz trga dela kažejo, da je bilo na eni strani ustvarjenih manj novih delovnih mest od pričakovanj, a se je hkrati znižalo tudi število novo registriranih brezposelnih. 

 

Delnice na evropskih trgih so prav tako beležile rast tečajev. Države v EU poskušajo z lokalnimi ukrepi poskrbeti, da bi zajezile širjenje virusa. Medtem, ko so v Španiji že omejili gibanje v delu države, o zaostritvi ukrepov razmišljata tudi Velika Britanija in Nemčija. Nemška kanclerka je sicer napovedala, da splošne omejitve gibanja v celotni državi nimajo namena razglasiti, razmišljajo pa o omejitvah združevanja in kaznih za kršitelje. EU in Velika Britanija medtem nadaljujeta pogovore o Brexitu. Evropska unija se sooča z deflacijskim pritiskom, inflacija je septembra na letni ravni znašala -0,3 odstotka. Po pričakovanju predsednice ECB se bo to nadaljevalo še nekaj mesecev.

 

Manjšo rast tečajev so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Rast so v preteklem tednu zabeležile tudi kitajske delnice. Makroekonomski podatki še naprej kažejo, da kitajsko gospodarstvo dobro okreva po pandemiji, v preteklem tednu so podatki razkrili, da se okrevanju poleg velikih sedaj na Kitajskem pridružujejo tudi manjša podjetja. Število novih okužb na Kitajskem ostaja nizko. Kitajci naj bi celo uspešno razvili cepivo, ki naj bi zagotavljajo zaščito pred okužbo z virusom do treh let, a to ni bilo podvrženo mednarodno priznanim standardom testiranja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          1,5%         

Dow Jones

 1,9%

Stoxx 600

 2,0%

Shanghai Composite Index

-3,6%

SBI TOP

 0,1%

Nafta

-8,0%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar