Pogled naprej

5.10.2020 ob 18:05

V prihodnjem tednu pričakujemo, da bo v središču pozornosti vlagateljev ostalo zdravje predsednika Trumpa, ki bi lahko po nekaterih navedbah bolnišnico zapustil že danes, svojim podpornikom pa se je že pokazal s kratko vožnjo v avtu okoli bolnišnice, pred povratkom v notranjost. Pomembno bo tudi, kako bosta oba predsedniška kandidata nastopala v javnosti. Vlagatelji bodo podrobno spremljali tudi napredovanja v pogajanjih glede novega paketa za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. Zaenkrat so paketi pomoči, ki so ji potrdili demokrati v spodnjem domu in predlogi, ki jih zagovarjajo republikanci v zgornjem domu, še precej različni, a po zagotovilih obeh strani pogajanja napredujejo. Analitiki pričakujejo tudi, da se bo za dodatne ukrepe za pomoč gospodarstvu zavzel tudi predsednik FED-a. S posebno pozornostjo bodo vlagatelji spremljali tudi, kako bo odločanje v Kongresu sploh potekalo, saj je bilo več kongresnikov in senatorjev potencialno izpostavljenih novemu koronavirusu.

 

V naslednjem tednu lahko pričakujemo več pomembnih objav. V ponedeljek tako pričakujemo objave podatkov PMI storitvenega sektorja in ISM za neproizvodni sektor, v torek lahko pričakujemo pomembne podatke o mednarodni trgovini ter podatke o novih delovnih mestih in zaposlitvah. Pričakujemo lahko tudi govor predsednika FED-a. V sredo lahko pričakujemo objavo zapisnika sestanka Federalnega komiteja za odprte trge iz katerega bo znano več o pričakovanjih in nameravanih ukrepih centralne banke. V četrtek sledijo podatki o novo brezposelnih in v petek podatki o trgovini na debelo.

 

V času povečane negotovosti in volatilnosti je še pomembneje kot prej, da vlagatelji svojih odločitev ne sprejemajo kratkoročno, temveč jih prilagajajo svojemu časovnemu horizontu in sposobnostjo sprejemanja tveganja.

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar