Rast, virus in Trump

12.10.2020 ob 17:45

Dobro so delovale predvsem delnice iz energetskega sektorja in delnice podjetij, ki se ukvarjajo s komunalno oskrbo. Slabše so delovale delnice iz sektorja komunikacijske tehnologije. Glavnina pozornosti vlagateljev je bila v tem tednu usmerjena proti pogajanjem glede novih ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v ZDA. Tako je v začetku tedna predsednik Trump poskrbel za presenečenje, saj je povedal, da je svojim pogajalcem naročil, da se prenehajo pogajati do volitev, saj gre gospodarstvu dobro. Kasneje je svojo izjavo popravil in povedal, da podpira targetirane ukrepe, kot so direktna pomoč posameznikom, majhnim podjetjem in letalskim družbam. Po mnenju republikancev v Senatu, je država že naredila dovolj za podporo gospodarstvu. Na drugi strani pa predstavniki demokratov napovedujejo, da ne bodo podprli posamičnih ukrepov, marveč le ukrepe za celovito pomoč in da je prioriteta uničenje virusa. Nato pa je predsednik Trump ponovno obrnil ploščo in povedal, da je Bela Hiša pripravljena podpreti 1.800 milijard težak sveženj ukrepov, ki pa so ga po potrebi pripravljeni še povečati. Na trge je blagodejno delovala tudi hitra vrnitev predsednika Trumpa v Belo Hišo po hospitalizaciji zaradi koronavirusa. Predsednik svoje okrevanje pripisuje predvsem dvema tretmajema z zdravili družb Regeneron in Gilead. Pri prvem gre za tretma s protitelesi, za katerega nekateri strokovnjaki napovedujejo, da bi bil lahko zelo učinkovit v boju z virusom. Makroekonomski podatki kažejo stabilno sliko. Dobro v ZDA kaže predvsem storitvenemu sektorju. Spodbudni podatki prihajajo tudi iz trga dela.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. Skrbi vlagateljem v Evropi še naprej povzroča širjenje novega koronavirusa. Države sicer sprejemajo vedno več targetiranih ukrepov za zajezitev širjenja virusa v želji, da bi se izognili razglasitvi splošnih karanten in s tem ponovnemu zaprtju gospodarstva. Podatki sicer kažejo, da je gospodarska aktivnost v pomembnih evropskih gospodarstvih v drugem kvartalu okrevala po hudih padcih, ki ji je povzročila globalna pandemija. Medtem EU in Velika Britanija intenzivirata pogajanja o odnosih po izstopu Velike Britanije iz EU.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile padec tečajev.

 

Delnica na kitajskih borzah so v preteklem tednu prav tako beležile rast tečajev. Podatki kažejo, da kitajsko gospodarstvo še naprej dobro okreva po pandemiji. V tem mesecu se na Kitajskem pripravljajo tudi na nadaljevanje Kongresa komunistične stranke, ki ga vlagatelji z zanimanjem spremljajo, saj na njem iščejo namige, v kakšno smer se želi razvijati kitajsko gospodarstvo v prihodnosti. Po mnenju analitikov, si oblasti v Pekingu želijo povečati vlogo domačih potrošnikov v gospodarstvu. 

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         3,8%         

Dow Jones

3,3%

Stoxx 600

2,1%

Shanghai Composite Index

1,7%

SBI TOP

-1,0%

Nafta

9,4%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar