Več okužb, več minusa na borzah

19.10.2020 ob 18:45

Delnice velikih podjetij so v preteklem tednu delovale bolje kot delnice majhnih. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice industrijskih podjetij in delnice tistih, ki se ukvarjajo s komunalno oskrbo. Slabše so delovale delnice finančnih institucij in delnice majhnih nepremičninskih podjetij. V preteklem tednu sta vodilno vlogo na trgu prevezala tehnološka velika Apple in Amazon. Oči investicijske javnosti so še naprej uprte v pogovore okoli novih ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v ZDA. Dogovor kljub intenzivnim pogajanjem med obema stranema še ni bil dosežen. Vlagatelji podrobno spremljajo tudi dogajanje okoli razvoja cepiva proti novemu koronavirusu. Tako sta podjetji Johnson&Johnson ter Eli Lilly’s prekinili testiranja zaradi mogočih stranskih učinkov, podjetje Pfizer pa z razvojem nadaljuje.

 

Neuradno so se s preteklim tednu začele tudi objave rezultatov podjetij v ZDA. Analitiki pričakujejo, da bodo v tretjem kvartalu letošnjega leta, v primerjavi s tretjim kvartalom lanskega leta, zaslužki podjetij padli za okoli 20 odstotkov. V preteklem tednu je tako rezultate že objavilo 49 podjetij iz indeks S&P 500, od tega jih je 86 odstotkov preseglo pričakovanja analitikov. Podatki iz trga dela v ZDA kažejo, da se je v preteklem tednu število novo brezposelnih ponovno povečalo, medtem, ko se je število dlje časa brezposelnih zmanjšalo. Prodaja na drobno v ZDA in razpoloženje potrošnikov sta pozitivno presenetila.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu beležile padec tečajev, kar analitiki pripisujejo predvsem ponovni rasti števila okuženih v EU in negotovosti povezani z Brexitom. Države v EU sprejemajo stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, s čimer se želijo izogniti ponovnemu zapiranju gospodarstev. Predstavniki Evropske centralne banke poudarjajo, da je EU sedaj vstopila v težjo fazo gospodarskega okrevanja. Hkrati so napovedali tudi, da novih ukrepov za pomoč gospodarstvu ne gre pričakovati preden države pripravijo informacije glede proračuna za leto 2021, hkrati pa bodo spremljali tudi druge faktorje, kot so menjalna razmerja in cene nafte. Velika Britanija se je medtem začela pripravljati na t.i. "trdi Brexit", a hkrati predstavniki vlade poudarjajo, da se želijo še naprej pogajati.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev. Podatki kažejo, da Kitajska še naprej okreva po pandemiji novega koronavirusa. Tako je kitajski izvoz presegel pričakovanja analitikov že četrti mesec zapored. Mednarodni denarni sklad je hkrati dvignil napoved rasti Kitajske za leto 2020 iz 1 odstotka na 1,9 odstotka. S tem bi lahko Kitajska postala edina država G-20, ki bo beležila pozitivno rast v letu 2020.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

           0,2%         

Dow Jones

  0,1%

Stoxx 600

-0,8%

Shanghai Composite Index

  2,0%

SBI TOP

 0,3%

Nafta

 1,0%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar