Kam s prihranki v zadnjem letošnjem četrtletju?

20.10.2020 ob 11:55

Tretje četrtletje je za nami in upravljavci premoženja po svetu pripravljajo naložbena priporočila za zadnji del leta. Upoštevaje dogodke iz preteklih mesecev leto 2020 niti ni tako neizprosno do vlagateljev na kapitalskih trgih.

Globalni razviti delniški trgi so do sredine oktobra zrasli za dober odstotek, trgi v razvoju pa so ostali na negativni ničli, pri čemer je nastala večja razlika med nadpovprečno donosnimi azijskimi trgi v razvoju in drugimi trgi v razvoju, ki so povprečno padli.

 

Najmanj donosna regija je bila v proučevanem obdobju Evropa, ki očitno plačuje visok ekonomsko-oportunitetni strošek pandemije (bodisi zaradi strožjega spomladanskega zaprtja bodisi zaradi strukture gospodarstva, ki je manj imuno/uspešno v času krize zaradi koronavirusa). Evropskemu gospodarstvu primanjkuje amazonov, microsoftov, zoomov, pelotonov, etsyjev in drugih podjetij s poslovnimi modeli, ki so ne samo odporni na novo sedanjost, temveč jim ta celo koristi. Poleg tega stari celini ne pomaga niti ločitev britanskega gospodarstva.

Ker bo covid-19 z nami gotovo še zadnje četrtletje, je zgornja ugotovitev še kako relevantna. V družbi ostajamo naklonjeni naložbam iz ameriške regije, saj še ne vidimo temeljev za rast rolls-royceev, royaldutchshellov, thyssenkruppov in celotne bančne panoge, ki predstavljajo pomemben del evropskih indeksov. Trgi v razvoju so privlačno dopolnilo portfelja, a nujno bo selektivno alociranje prihrankov.

 

Kot so pred dnevi opozorili tudi v Mednarodnem denarnem skladu, so se makroekonomske razmere v posameznih državah (med njimi v Indiji in regiji Asean) precej poslabšale. Med sektorji vidimo še naprej največji potencial v informacijski tehnologiji, kjer največ obetata predvsem panogi komunikacijska oprema (napovedi so dobre za ponudnike oblačnih in storitev 5G) in programska oprema (podpira jo trend vlaganja podjetij v digitalizacijo poslovanja). Ob sektorju IT smo pozorni tudi na potrošne dobrine, predvsem na segment, ki je povezan s spletno trgovino in diskontnimi prodajalnami.

 

Kako pa izbirati med naložbenimi razredi? Relativna primerjava še vedno daje prednost delnicam pred obveznicami, ki vlagateljem brez sprejemanja višjega tveganja ne omogočajo niti ohranjanja realne glavnice. Ne pozabimo, da razpoloženje vlagateljev učinkovito uravnavajo centralne banke s svojimi ukrepi, ki so se jim letos precej poenoteno pridružile tudi vlade po svetu.

 

Zadnje četrtletje se je začelo z nekaj več negotovosti. Covid-19 se je močno razširil v Evropi, mogoče pa ga je opaziti tudi drugje po svetu. Razmere že zahtevajo nove varnostne ukrepe, ki bodo začasno in lokalno spremenili vsakdanjik. Usmeritev držav je, da bi gospodarstva čim manj trpela. Na drugi strani Atlantika se je razvnela predsedniška debata, in če v zadnjih tednih ne bo večje spremembe in če so rezultati anket količkaj zanesljivi, bi morali novembra slaviti demokrati. Če zasedejo večino tudi v senatu, lahko računamo na obsežne fiskalne svežnje pomoči. Ti ne bi bili koristni zgolj za ameriške kapitalske trge, temveč bi lahko pomagali tudi drugim. Strinjal bi se z ugotovitvami IMF, da bo prihodnje okrevanje neenakomerno, odvisno od sinusoide koronavirusa in strukturnih razlik med gospodarstvi.

 

Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Komentar