Na borzah bo vedno bolj pestro

26.10.2020 ob 14:00

Znotraj indeksa S&P 500 je najbolje deloval sektor komunikacijskih delnic, k čemur sta pripomogla predvsem Facebook in Alphabet. Slabše je deloval tehnološki sektor, predvsem zaradi velike uteži podjetja Apple. Največjim padcem tečajev smo bili priča v ponedeljek. Temu je botrovalo predvsem dejstvo, da je predsednik Trump izrazil pripravljenost podpreti velik paket ukrepov za pomoč gospodarstvu, celo večji, kot so ga napovedovali demokrati, a je naletel na močno opozicijo v Senatu, ki ga vodijo republikanci. Ti so zgodovinsko previdnejši pri ukrepih za stimuliranje gospodarstva od demokratov. V četrtek pa je prišla novica, da naj bi bil dogovor o novih ukrepih skoraj na cilju, a zaenkrat še ni bil sprejet.

 

V teh tednih vlagatelji pozorno spremljajo tudi objave rezultatov podjetij. Dobro se je v preteklem tednu odrezal predvsem Snap, ki je presegel pričakovanja analitikov, slabše pa sta se odrezala Netflix in Intel, kar se je poznalo tudi na ceni njunih delnic. Analitiki pričakujejo, da je zaslužek podjetij v preteklem kvartalu padel za 16,5 odstotka, a podatki kažejo, da je kar 84 odstotkov podjetij, ki so do sedaj objavila rezultate, preseglo pričakovanja analitikov. Makroekonomski podatki v ZDA večinoma kažejo pozitivno sliko, dobri podatki prihajajo predvsem iz nepremičninskega trga. Zmanjšuje se tudi število registriranih brezposelnih.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu beležile padec tečajev, kar analitiki pripisujejo predvsem ponovni rasti števila okuženih z novim koronavirusom in ukrepi za njegovo zajezitev. Posebej velja izpostaviti ukrepe, ki so jih sprejeli na Irskem. Tam so razglasili popolno zaprtje države, ki bo trajalo kar 6 tednov. Ukrepe sprejemajo tudi druge države. Bolj pozitivne novice pa prihajajo glede pogajanj med Veliko Britanijo in EU okoli Brexita. Pogajanja se tako nadaljujejo predvsem glede režima trgovanja po Brexitu.

 

Padec vrednosti so v preteklem tednu beležile tudi delnice na kitajskih borzah. Predstavniki centralne banke na Kitajskem so napovedali, da bo centralna banka še naprej zasledovala uravnotežen pristop za stimuliranje gospodarstva. Podatki kažejo, da Kitajska v preteklem četrtletju beleži 4,9-odstotno rast, ki naj bi se po pričakovanjih analitikov nadaljevala tudi v septembru. Podjetje Alibaba je napovedalo, da bo t.i. "Singels Day", ki velja za največji potrošniško nakupovalni dogodek na svetu, letos trajal 3 dni dlje, da bodo lahko zadovoljili večje želje po spletnem nakupovanju, ki jih je prinesla pandemija. Predstavniki administracije na Kitajskem so napovedali tudi, da bo Kitajska do leta 2060 dosegla ogljično nevtralnost.

 

Za dolgoročne vlagatelje ostaja najpomembnejše, da svojih odločitev ne sprejemamo prehitro, marveč jih prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in sposobnostjo sprejemanja tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,5%         

Dow Jones

-0,9%

Stoxx 600

-1,4%

Shanghai Composite Index

-1,8%

SBI TOP

-1,9%

Nafta

-3,4%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar