Za Teslo je prihodnost tu – in zdaj

26.10.2020 ob 11:25

Delnica podjetja Tesla je ena najbolj vročih tem letošnjega leta in kljub jesenskim temperaturam stopnjuje vročino. Številke letošnjega leta so impozantne tako glede donosa kot rasti poslovanja. Od začetka leta se je vrednost delnice zvišala za 378 odstotkov, vrednoteno v evrih. Od sredine marca, ko se je začela "koronarecesija", je njena vrednost zrasla celo za 435 odstotkov.

 

Minuli teden je podjetje objavilo poslovanje za tretje četrtletje. Tudi tokrat ni razočaralo – nasprotno, spet je preseglo pričakovanja analitikov, tako po prihodkih kot po dobičku na delnico. Pomembna postavka je bila tudi visoka vrednost prostega denarnega toka. Prihodki so četrtletno zrasli za 39 odstotkov, dobiček na delnico pa za 63 odstotkov.

 

Letošnji cilj, prodati 500.000 avtomobilov, ostaja nespremenjen in dosegljiv. Precej pomembnejši od trenutnih številk pa je potencial podjetja Tesla na področjih, na katerih deluje.

 

Kaj dela to podjetje v očeh investitorjev tako superiorno? Nesporno je v ospredju karizmatični vodja, za katerega se zdi, in to tudi dokazuje, da premika meje in spreminja svet. Svet bo čez deset let bistveno drugačen, tudi zaradi produktov podjetja Tesla.

 

Podjetje je sinonim za električna vozila. Ima daleč največji tržni delež ter vsaj po moji oceni oblikovno zelo všečno paleto osebnih avtomobilov. K tej paleti dodaja futuristični "cyber truck" in zelo lepo oblikovan polpriklopnik, ki bosta luč sveta zagledala predvidoma leta 2022.

 

Za lažjo predstavo je pomembno predstaviti nekaj podatkov s trga električnih avtomobilov. Lani so jih prodali približno dva milijona, kar je bilo 38 odstotkov več kot leta 2018. Na svetu je na leto skupaj prodanih okoli 80 milijonov osebnih vozil, tako da je tržni delež električnih vozil zgolj 2,5 odstotka. Po nekaterih (bolj črnogledih) napovedih naj bi do leta 2024 prodali najmanj 6,5 milijona električnih vozil, kar pomeni več kot trikrat več kot lani!

 

Da o letu 2030 ali celo desetletju pozneje ne govorimo, saj naj bi električna vozila takrat že prevladovala.

Kakor koli pogledamo, podatki kažejo na izjemen potencial rasti v prihodnjih letih. Podjetje Tesla svojega dominantnega položaja prav gotovo ne bo izpustilo iz rok. Proizvodnja avtomobilov je le en del dejavnosti podjetja, ki je, kot rečeno trenutno najbolj prepoznaven. Vendar Tesla svoje priložnosti zelo uspešno uresničuje tudi v drugih segmentih prihodnosti.

 

Je pomemben igralec tudi na področju sončne energije in shranjevanja energije (sončne strehe, sončni paneli, baterije, polnilnice in podobno). Po napovedih naj bi se v ZDA zmogljivosti obnovljivih virov energije povečevale vse desetletje; tako Bloomberg napoveduje, da bodo ZDA dodale 10 GW zmogljivosti samo letos, medtem ko naj bi leta 2025 zmogljivosti tam dosegle že 200 GW. Tesla je s svojimi produkti pozicioniran tako, da bo tudi ta val rasti zajel s polno mero. Tudi na področju solarnih streh in panelov gre podjetju bolje, kot so načrtovali, saj so cilj proizvesti tisoč streh na teden za letos dosegli že marca. V razvoju in/ali implementaciji je še veliko proizvodov. Vsem proizvodom je skupna točka izjemna inovativnost ter neslutena možnost rasti.

 

Podjetje Tesla deluje na področju čiste energije. Področje, ki ga je tlakovala politika, zavedajoč se, da se trend onesnaževanja okolja v preteklih letih s škodljivimi izpusti ne sme nadaljevati. Tesla je trend "zavohal" pravočasno, uspešno lansiral ključne inovativne produkte, zato ima pred sabo zelo obetavno prihodnost, tako za investitorje, potrošnike in seveda okolje. Široka paleta produktov za dom (avto, sončna streha, polnilnica, shranjevanje energije in možnost oddaje v omrežje) bo čez čas povečevala tudi lojalnost kupcev do prepoznavne blagovne znamke.

 

 

Slavko Rogan, Triglav Skladi

Komentar