V pričakovanju novega (starega) predsednika

30.10.2020 ob 16:40

V teh dneh smo na trgih priča povečani volatilnosti tečajev. Tako smo lahko sredi tega tedna videli večje padce borznih indeksov, tako v ZDA, kot v Evropi. Analitiki to pripisujejo predvsem ponovni rasti števila okuženih z novim koronavirusom v razvitih državah in posledično slabšim obetom za poslovanje podjetij. Svoje je dodalo tudi dejstvo, da novih ukrepov za pomoč gospodarstvu ne gre pričakovati pred predsedniškimi volitvami v ZDA. Zaradi hitre rasti števila okuženih z novim koronavirusom in hitre polnitve bolnišničnih kapacitet, države v EU ponovno zaostrujejo ukrepe za omejitev širjenja virusa. Oblasti v Franciji so tako že sprejele ukrepe podobne tistim iz prvega vala, kar pomeni, da lahko prebivalci Francije svoje domove zapuščajo le za delo, nujne obveznosti in kratke sprehode. Ukrepe, ki omejujejo druženje sprejemajo tudi v Nemčiji. Šole in vrtci pa zaenkrat ostajajo odprti. Vse te ukrepe države sprejemajo predvsem z namenom zaščite zdravja ljudi. Pomemben faktor pri vsem tem pa igra tudi želja zaščititi gospodarstvo pred ponovnim zaprtjem.

 

Makroekonomski podatki za tretji kvartal leta 2020 kažejo pozitivno sliko. Tako je BDP v ZDA v tretjem kvartalu leta zrasel za 33,1 odstotkov, kar je preseglo pričakovanja analitikov. Boljšo rast od pričakovanj beleži tudi evro območje z 12,7-odstotno rastjo. Zavedati pa se moramo, da ti rezultati prihajajo po največjih zaprtjih gospodarstev v moderni zgodovini. Boljše rezultate od pričakovanj pa objavljajo tudi podjetja, a izpostaviti velja, da napovedi za naprej niso tako optimistične. To velja tudi za tehnološki sektor v ZDA, ki se, kljub padcem v zadnjih dneh, spopada z visokimi vrednotenji in pričakovanji trga.

 

V torek prihodnji teden pričakujemo tudi volitve v ZDA. Ankete zmago z udobnim vodstvom napovedujejo Joeu Bidenu. Odločilen vpliv na to bi utegnilo imeti dejstvo, da mu je, kot kažejo podatki iz predčasnih volitev, uspelo mobilizirati zadostno količino volivcev, ki si želijo sprememb v politiki ZDA. Pri tem pa velja opozoriti, da so ankete leta 2016 prav tako napovedovale zmago Hillary Clinton, a je Trump analitike presenetil in z uspešno mobilizacijo volivcev, ki se ponavadi niso udeleževali volitev, tehtnico prevesil v svoj prid. Videli bomo, ali mu lahko podoben preobrat uspe tudi drugič.

 

Naslednji teden bo tako izredno pomemben iz vidika smeri, v katero se bo razvijalo največje gospodarstvo sveta, hkrati pa bo veliko odvisno od uspešnosti ukrepov za zajezitev širjenja pandemije. V tem času pričakujemo tudi povečano volatilnost delniških trgov. V prihodnje pričakujemo nadaljevanje ukrepov za zajezitev pandemije in nove ukrepe za pomoč gospodarstvu.

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar